Επιστρεπτέα Προκαταβολή: Άνοιξε η πλατφόρμα έως τις 15 Ιουλίου οι αιτήσεις για την δεύτερη φάση

Επιστρεπτέα Προκαταβολή: Άνοιξε η πλατφόρμα έως τις 15 Ιουλίου οι αιτήσεις για την δεύτερη φάση

Το myBusinessSupport είναι η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για την αποτύπωση και την παρακολούθηση των κρίσιμων οικονομικών μεγεθών των επιχειρήσεων που συνθέτουν το προφίλ τους, στην οποία μπορούν να υποβάλουν αίτηση έως τις 15 Ιουλίου.

Οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες που υπέβαλαν αίτηση για την δεύτερη φάση της Επιστρεπτέας Προκαταβολής θα πρέπει έως τις 15 Ιουλίου να επισκεφτούν και πάλι τη σελίδα «Mybusiness support» και να ζητήσουν οριστικά τα χρήματα του φθηνού κρατικού δανείου που τους έχει εγκριθεί.

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση που υπέγραψαν οι Χρήστος Σταϊκούρας και Άδωνις Γεωργιάδης, το ύψος του ελάχιστου δανείου διαμορφώνεται σε:

2.000 ευρώ για επιχειρήσεις που δεν απασχολούσαν κανέναν εργαζόμενο και δεν διέθεταν ταμειακή μηχανή κατά την 1η Ιουνίου.
4.000 ευρώ αν απασχολούσαν 1-5 εργαζόμενους.
-8.000 ευρώ για επιχειρήσεις με 6-20 εργαζόμενους.
-15.000 ευρώ για επιχειρήσεις με 21-50 εργαζόμενους.
-30.000 ευρώ για πάνω από 50 με σχέση εξαρτημένης εργασίας.

Από όσους μετείχαν και στην πρώτη φάση της Επιστρεπτέας Προκαταβολής αφαιρείται το ποσό που ήδη έλαβαν στον πρώτο κύκλο, αλλά σε κάθε περίπτωση η ελάχιστη ενίσχυση δεν μπορεί να είναι για κανέναν κάτω από 2.000 ευρώ.

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση:

1. Το ποσό της ενίσχυσης επιβαρύνεται με επιτόκιο 0,94% ετησίως.

2. Για το χρονικό διάστημα ως την 31η Δεκεμβρίου 2021 παρέχεται άτοκη περίοδος χάριτος, κατά την οποία η δικαιούχος επιχείρηση δεν υποχρεούται να επιστρέψει οιοδήποτε τμήμα κεφαλαίου ή τόκων.

3. Μετά την παρέλευση της περιόδου χάριτος, το ποσό της ληφθείσας ενίσχυσης αρχίζει να επιστρέφεται (από 1/2022 δηλαδή) σε 40 ισόποσες τοκοχρεολυτικές μηνιαίες δόσεις, εκάστης εξ αυτών καταβλητέας την τελευταία ημέρα του μήνα. Με άλλα λόγια, η εξόφληση θα εκτείνεται έως τα μέσα του 2025.

4. Το ποσό της ενίσχυσης εμφανίζεται με τις τυχόν λοιπές οφειλές
της επιχείρησης στον διαδικτυακό τόπο της ΑΑΔΕ www.aade.gr στην επιλογή «myTaxisnet/Ο λογαριασμός μου/Προσωποποιημένη πληροφόρηση/ Στοιχεία οφειλών εκτός ρύθμισης και πληρωμή».

5. Παρέχεται δυνατότητα:

α) Επιστροφής μόνο ποσοστού 70% της ενίσχυσης, εφόσον ο κύκλος εργασιών της επιχείρησης, ένα έτος μετά τη λήψη της ενίσχυσης, είναι μειωμένος κατά 70%.

β) Επιστροφής μόνο ποσοστού 60% της ενίσχυσης για τις επιχειρήσεις που απασχολούσαν την 1η Ιουνίου 2020 περισσότερους από 20 εργαζόμενους, εφόσον διατηρήσουν κατά μέσο όρο τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολούσαν κατά την 1η Ιουνίου 2020.

Share this post