Δήλωση του Προέδρου της ΕΣΕΕ για την αύξηση του κατώτατου μισθού / Ανάλυση επιπτώσεων για τους εργοδότες

Δήλωση του Προέδρου της ΕΣΕΕ για την αύξηση του κατώτατου μισθού / Ανάλυση επιπτώσεων για τους εργοδότες

Τρίτη, 27 Ιουλίου 2021

Δήλωση Προέδρου ΕΣΕΕ κ. Γιώργου Καρανίκα για τον κατώτατο μισθό

Η Κυβέρνηση, με τη σημερινή της απόφαση για τον κατώτατο μισθό, έδειξε ότι λαμβάνει σοβαρά υπόψη τα εύλογα επιχειρήματα των εργοδοτικών και επιστημονικών φορέων, «παγώνοντας» καταρχήν οποιαδήποτε μεταβολή για το τρέχον έτος. Για να μην υπάρξουν ωστόσο επιπτώσεις στην λειτουργία της επιχειρηματικότητας αμέσως μετά την πανδημία, θα πρέπει να εξασφαλιστεί ότι και η προβλεπόμενη από 1-1-2022 αύξηση 2% στον κατώτατο μισθό, θα αντισταθμιστεί από αντίστοιχες παροχές προς τις επιχειρήσεις, όπως είναι οι μειώσεις των φορολογικών συντελεστών ή/και το ύψος των εργοδοτικών εισφορών. Μην ξεχνάμε ότι μετράμε ακόμα τον χρόνο «ανάρρωσης» της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας από τις έως τώρα σφοδρές επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης, η εξέλιξη της οποίας ακόμα δεν μπορεί να προβλεφθεί, όπως επανειλημμένα έχει αποδειχθεί από τον Μάρτιο του 2020.

Με την ελπίδα λοιπόν, στις 31 Δεκεμβρίου, όλες οι επιχειρήσεις να είναι σε θέση να καλύψουν την αύξηση 2% στις ελάχιστες αποδοχές, η ΕΣΕΕ επαναλαμβάνει την πάγια θέση της ότι ο προσδιορισμός του κατώτατου μισθού πρέπει να αποτελεί αποφασιστική αρμοδιότητα των κοινωνικών εταίρων. Καλούμε λοιπόν την κυβέρνηση, εφόσον το 2022 είναι πράγματι έτος ανάκαμψης για την ελληνική οικονομία, να δρομολογήσει την ίδια χρονιά την επαναφορά του δικαιώματος αυτού εντός του πλαισίου διαβούλευσης για την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Οι επιπτώσεις της αύξησης του κατώτατου μισθού από 1/1/2022 στις Εργοδότριες επιχειρήσεις

Η αύξηση από 1/1/2022 του κατώτατου μισθού κατά 2%, από 650 € σε 663 € σε ονομαστική βάση και από 758,3 € στα 773,5 € σε πραγματική βάση, επιφέρει μία σειρά αυξήσεων στο μισθολογικό και μη κόστος των Εργοδοτών. Ειδικότερα και βάσει της αναγκαίας αναγωγής των 14 μισθών των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα σε 12μηνιαία βάση, προκύπτουν οι παρακάτω αλλαγές:

  •  Οι εργοδοτικές εισφορές αυξάνονται κατά 3,4 €/μήνα ή 40,8 €/χρόνο.
  • Το συνολικό κόστος της επιχείρησης αυξάνεται κατά 18,6 €/μήνα ή 223,2 €/χρόνο.
  • Οι μεικτές αποδοχές εργαζομένου αυξάνονται κατά 15,2€/μήνα ή 182,4€/χρόνο.
  • Οι καθαρές αποδοχές εργαζομένου αυξάνονται κατά 13,1€/μήνα ή 157,2€/χρόνο.
  • Οι εργατικές εισφορές αυξάνονται κατά 2,1€/μήνα ή 25,2€/χρόνο.

Στους 2 παρακάτω πίνακες και με σημείο αναφοράς το επόμενο έτος αποτυπώνονται τόσο οι μεταβολές στις υποχρεώσεις των Εργοδοτών τόσο προς τον e – ΕΦΚΑ όσο και προς τους εργαζομένους τους, όσο και οι βελτιώσεις στις μισθολογικές απολαβές των απασχολουμένων.

 

Σημείωση: Οι παραπάνω υπολογισμοί έχουν πραγματοποιηθεί υπό την προϋπόθεση πως το ύψος των Εργατικών (14,12%) και Εργοδοτικών (22,54%) ασφαλιστικών εισφορών θα παραμείνει αμετάβλητο στη διάρκεια του 2022.

Share this post