Άρση Μάσκας σε εσωτερικούς χώρους – Σήμερα οι αποφάσεις της Επιτροπής

Άρση Μάσκας σε εσωτερικούς χώρους – Σήμερα οι αποφάσεις της Επιτροπής

Τετάρτη, 18 Μαΐου 2022

Σήμερα αναμένονται οι εισηγήσεις της Επιτροπής των ειδικών για την αναστολή της υποχρέωσης χρήσης μάσκας σε εσωτερικούς χώρους, με τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη να δηλώνει πως βούληση της κυβέρνησης είναι η άρση του μέτρου με εξαιρέσεις σε συγκεκριμένους χώρους όπως τα νοσοκομεία.

«Θα υπάρξουν εξαιρέσεις βάσει των εισηγήσεων της Επιτροπής σε ορισμένους χώρους, όπως στα νοσοκομεία και σε μέσα μαζικής μεταφοράς αστικού τύπου….»

Όπως είπε ο κ. Πλεύρης:
«Η επιθυμία της κυβέρνησης είναι να παραμείνει η μάσκα εκεί που πραγματικά είναι απαραίτητη κι έχει λόγο επιδημιολογικό, παραδείγματος χάρη στα νοσοκομεία, τους χώρους όπου υπάρχουν και φροντίζονται ευάλωτα άτομα και από εκει και πέρα θα υπάρχει και σύσταση στη χρήση μάσκας. Βλέπετε ότι υπάρχει και μία κατεύθυνση από την Ευρωπαϊκή Ένωση όπου πλέον μιλάει για μη υποχρεωτικότητα χρήσης μάσκας στα αεροπλάνα. Όλα αυτά πρέπει να εκτιμηθούν από την Επιτροπή σήμερα. Προφανέστατα θα υπάρχουν τέτοια μέσα που θα κριθεί ότι είναι απαραίτητη η μάσκα. Αλλά, σας λέω, ότι η φιλοσοφία της κυβέρνησης είναι να πάμε στη χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους μόνο πλέον όπου αυτή είναι απαραίτητη».

Σε ό,τι αφορά τη χρήση μάσκας στα σχολεία, ο κ. Πλεύρης είπε πως βρίσκεται σε επικοινωνία με την αρμόδια υπουργό Νίκη Κεραμέως και πως θα υπάρξει πρωτόκολλο ασφαλείας, θυμίζοντας πως υπάρχει πρωτόκολλο και για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις όχι τόσο για επιδημιολογικούς λόγους όσο για να μην ασθενήσουν υποψήφιοι τις ημέρες που δίνουν εξετάσεις.

Σημείωσε ακόμη ότι πανδημία είναι σε ύφεση και δεν μπορεί να ανατραπεί αυτό στη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών. Ξεκαθάρισε πάντως πως δεν μιλάμε για κατάργηση των μέτρων αλλά για αναστολή, καθώς έχουμε μπροστά μας το φθινόπωρο.

Τόνισε ακόμη πως η πανδημία έχει μπει σε μία άλλη φάση αλλά δεν έχει εξαλειφθεί κι επομένως είναι βέβαιο ότι τον Σεπτέμβριο θα χρειαστεί να υπάρξει εμβολιασμός. «Ευελπιστούμε ότι θα έχει ολοκληρώσει όλη την προσπάθεια που κάνει η επιστημονική κοινότητα να πάμε σε ένα εμβόλιο τύπου γρίπης, δηλαδή να μην έχουμε αυτή την επαναληπτικότητα αλλά να ξέρουμε ότι έχουμε ένα εμβόλιο το οποίο θα το κάνουμε εποχιακά όπως γίνεται για τη γρίπη, αυτός είναι ο στόχος, αλλά δεν ξέρουμε σε τι κατάσταση θα βρίσκεται η επιστημονική κοινότητα σε εκείνο το επίπεδο, οπότε πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι ακόμα κι αν μιλήσουμε απλώς για ενισχυτική δόση».

Share this post