«Κόφτες» στα νέα μέτρα στήριξης σε εταιρείες με αύξηση τζίρου το 2020

«Κόφτες» στα νέα μέτρα στήριξης σε εταιρείες με αύξηση τζίρου το 2020

Παρασκευή, 5 Μαρτίου 2021

Με «κόφτες» θα λειτουργούν στο εξής όλο και περισσότερο τα μέτρα στήριξης έναντι του κορωνοϊού, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί το κόστος τους αλλά και να αποκλεισθούν περιπτώσεις κατάχρησής τους, ηθελημένης ή μη. Η πίεση που ασκείται στον προϋπολογισμό, καθώς τα περιοριστικά μέτρα οδηγούνται από παράταση σε παράταση, ενώ εντάσσονται συνεχώς και νέες περιοχές στο «κόκκινο», δεν επιτρέπουν άλλες επιλογές, υποστηρίζουν στο υπουργείο Οικονομικών, όπου μιλούν για στροφή σε «στοχευμένα» μέτρα.

Οπως προκύπτει από τις αποφάσεις των τελευταίων ημερών για την 6η φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής, αλλά και για τις αναστολές Μαρτίου, η πρακτική αυτή της στόχευσης των μέτρων άρχισε ήδη να εφαρμόζεται. Και στις δύο περιπτώσεις, ως κριτήριο τέθηκε ο τζίρος του 2020. Ετσι, κόπηκαν από την επιστρεπτέα 6 πάνω από 400.000 επιχειρήσεις, εκ των οποίων οι μισές περίπου γιατί είχαν υψηλότερο τζίρο στο σύνολο της χρονιάς από το 2019. Ακόμη και σούπερ μάρκετ και γιατροί φιγουράρουν ανάμεσα στους υποψηφίους προς χρηματοδότηση, αναφέρουν στο υπουργείο Οικονομικών, που δέχονται πάντως ότι ο εκ των υστέρων καθορισμός κριτηρίων επιλεξιμότητας εκ μέρους του κράτους ίσως είναι μια δικαιολογία για τις αθρόες αιτήσεις που υποβάλλουν οι λογιστές, μήπως και κάποιες τελικά «περάσουν». Αντίστοιχα, η χθεσινή ΚΥΑ για τις αναστολές Μαρτίου ορίζει –για πρώτη φορά– ότι δεν θα είναι δικαιούχοι όσοι (ανοιχτές επιχειρήσεις) είχαν αυξημένο τζίρο το 9μηνο Απριλίου – Δεκεμβρίου 2020, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019.

Ο τζίρος του 2020, για τον οποίο υπάρχουν πλέον πλήρη στοιχεία, καθώς και οι ΚΑΔ είναι τα κυριότερα κριτήρια με βάση τα οποία ενεργοποιούνται ή όχι οι «κόφτες», σημειώνουν στο υπουργείο. Οι ΚΑΔ χρησιμοποιήθηκαν στην περίπτωση των μισθωμάτων για την παροχή 100% ή 40% απαλλαγής τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο.

Την ίδια πρακτική διαμηνύουν από το υπουργείο Οικονομικών ότι θα ακολουθήσουν και με το μέτρο της κάλυψης των παγίων δαπανών, το οποίο πρόκειται να εφαρμοστεί τον Απρίλιο. Το εργαλείο αυτό, τονίζουν, απευθύνεται «σε όσες επιχειρήσεις κινδυνεύουν να κλείσουν, δεν είναι γενικό». Ετσι, εκτός από μείωση του τζίρου  30%, οι επιχειρήσεις πρέπει να έχουν και ζημίες το 2020 για να επωφεληθούν.

Επίσης, ξεκαθαρίζεται ότι και η ρύθμιση «κούρεμα» των οφειλών των τριών πρώτων κύκλων της επιστρεπτέας προκαταβολής, την οποία ετοιμάζει τώρα το οικονομικό επιτελείο, θα γίνει με συγκεκριμένα κριτήρια και δεν θα είναι γενική. Τα κριτήρια δεν έχουν ακόμη αποφασιστεί, διευκρινίζεται.

Εννοείται, εξάλλου, ότι και η επιστρεπτέα 7 θα ακολουθήσει τα χνάρια της επιστρεπτέας 6. Αλλωστε, ο προϋπολογισμός της προγραμματίζεται να είναι σχεδόν διπλάσιος, περίπου 1 δισ. ευρώ.

«Δεν υπάρχει περιθώριο για σπατάλη», τονίζουν στο υπουργείο. «Στοχεύουμε τα μέτρα σε αυτούς που τα χρειάζονται. Προσπαθούμε να εξασφαλίσουμε την επιβίωση, να κρατηθούν ζωντανές οι επιχειρήσεις, όχι να καλύψουμε όλη τη ζημιά», τονίζουν.

Από πλευράς Ε.Ε., πάντως, φαίνεται ότι θα δοθούν τα περιθώρια συνέχισης της δημοσιονομικής ευελιξία και το 2022, ακόμη και το 2023, αν χρειαστεί, όπως προκύπτει τουλάχιστον από τις χθεσινές προτάσεις της Κομισιόν. Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε ικανοποιημένος από τις προτάσεις αυτές που προβλέπουν ότι:

• Θα υπάρχει δημοσιονομική ευελιξία όχι μόνο το 2021, αλλά και το 2022.

• Δεν θα υπάρξει πρόωρη απόσυρση των μέτρων ενίσχυσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Επιπροσθέτως, μόλις περιοριστούν οι κίνδυνοι σε υγειονομικό επίπεδο, τα μέτρα θα γίνονται σταδιακά πιο στοχευμένα και θα στρέφονται προς την επίτευξη ανθεκτικής και διατηρήσιμης ανάκαμψης.

• Θα αξιολογηθεί, από το 2023 και μετά, η κατάσταση κάθε κράτους-μέλους, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες σε κάθε χώρα, ώστε, σε περίπτωση που ένα κράτος-μέλος δεν έχει επανέλθει στα προ κρίσης επίπεδα οικονομικής δραστηριότητας, να χρησιμοποιούνται πλήρως όλες οι δυνατότητες ευελιξίας που παρέχει το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

• Θα ληφθεί υπόψη για τη χάραξη δημοσιονομικής πολιτικής η επίδραση του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, οι προτάσεις αυτές «δίνουν τη δυνατότητα να επεκταθεί, για όσο χρειαστεί, η στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων, με αποτελεσματικά, στοχευμένα και κοινωνικά δίκαια μέτρα, χωρίς όμως να οδηγηθούμε σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό».

πηγή:kathimerini.gr

Share this post