ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΦΛΩΡΑ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΦΛΩΡΑ

ΣΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ¨ΟΑΕΕ ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ ΚΑΙ ΕΓΩ Η ΙΣΧΥΣ ΕΝ ΤΗ ΕΝΩΣΕΙ¨
Η αλλαγή στάσης του ΟΑΕΕ το καλοκαίρι του 2013, οπότε και έστειλε τις περίφημες επιστολές με την απειλή της κατάσχεσης, αφύπνισε τους ασφαλισμένους στον ΟΑΕΕ. Πανελλαδικά άρχισε η οργάνωση των ασφαλισμένων σε ομάδες με πολλαπλούς στόχους: την ενημέρωση τους, την πολιτική πίεση, την οργάνωση της νομικής αντίδρασης κλπ.
Ο βασικός στόχος όλων είναι διπλός: η επιβίωση του Ταμείου μας και η επιβίωση των ασφαλισμένων, δηλαδή όλων μας. το ένα χωρίς το άλλο δεν γίνεται και δεν είναι αποδεκτό. Δυστυχώς όμως οι αποτυχημένοι πολιτικοί που οδήγησαν τον ΟΑΕΕ (πρώην ΤΕΒΕ) στα βράχια σήμερα αγνοούν ότι η επιβίωση του με την δική μας εξόντωση δεν είναι αποτελεσματική.
Προσωπικά, έχοντας μια εμπειρία σε νομικά ζητήματα, οργάνωσα μια ομάδα με την ονομασία ΟΑΕΕ ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ ΚΑΙ ΕΓΩ Η ΙΣΧΥΣ ΕΝ ΤΗ ΈΝΩΣΕΙ.
Φτιάξαμε ένα blog στην διεύθυνση oaee1.blogspot.gr ώστε να συγκεντρώνουμε εκεί πληροφορίες για τον ΟΑΕΕ και όσους ενδιαφέρονται να ενεργήσουν κατά των πρακτικών του.
Με δεδομένο ότι η πολιτική ηγεσία εκτελεί εντολές άλλων και δεν αποφασίζει αυτόνομα, η πολιτική λύση στο πρόβλημα, υπό αυτές τις συνθήκες, είναι απίθανη. Πολιτική λύση θα δοθεί μόνο όταν υπάρξει δικαστική απόφαση εις βάρος των πρακτικών του ΟΑΕΕ και του Υπουργού Εργασίας.
Για να οδηγηθούμε σε επιθυμητή δικαστική απόφαση πρέπει να υπάρξει σωστή νομική βάση της προσφυγής στο Διοικητικό Δικαστήριο. Για το λόγο αυτό ζητήσαμε από έναν έγκριτο Συνταγματολόγο να μας ετοιμάσει μια Γνωμοδότηση για τα βασικά καυτά ζητήματα του ΟΑΕΕ (εισφορές και περίθαλψη) ώστε να μας βοηθήσει στην νομική μας βάση.
Διαπιστώνω τους τελευταίους μήνες ότι υπάρχουν πολλοί που νομίζουν ότι γνωρίζουν αλλά κάνουν λάθη. Και εγώ προσωπικά έχω παρασυρθεί μερικές φορές σε λάθος κατεύθυνση έως ότου διαπιστώσω ότι ισχύουν άλλα από αυτά που φανταζόμουν. Η λάθος κατεύθυνση είναι καταστροφική στο Δικαστήριο, είναι σαν να ξεκινάς από Αθήνα να πας Θεσσαλονίκη και όταν φτάσεις να διαπιστώσεις ότι ξέχασες τα κλειδιά της πόρτας στην Αθήνα.
Με την σωστή νομική βάση μπορούν να οργανωθούν στην συνέχεια ομαδικές προσφυγές σε όλη την Ελλάδα.
Ετοιμάσαμε ένα λογισμικό για τον συντονισμό όλων όσων θέλουν να προσφύγουν κατά του ΟΑΕΕ. Η λογική του λογισμικού είναι να δηλώσουν ανά Νομό της Ελλάδος οι ενδιαφερόμενοι το ενδιαφέρον τους και μετά να τους φέρουμε σε επαφή μεταξύ τους για να επιλέξουν τοπικό δικηγόρο της επιλογής τους και να προχωρήσουν στις προσφυγές. Το λογισμικό είναι στην διεύθυνση:
Εμείς δεν συστήνουμε δικηγόρους ούτε φυσικά παρέχουμε νομικές υπηρεσίες. Το χρέος μας είναι να βοηθήσουμε να «πάρει μπροστά η μηχανή». Ως εκεί.
Το επόμενο βήμα για όλους είναι η προσφυγή στα Διοικητικά Δικαστήρια. Για να γίνει σωστά (υπό τις οδηγίες ενός δικηγόρου που γνωρίζει την Διοικητική Δικαιοσύνη) πρέπει να γίνουν συγκεκριμένα βήματα. Μια ιδέα δίνουμε στοblog μας.
Οι στόχοι της προσφυγής στην Δικαιοσύνη είναι:
1.     παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης όσο μας χρεώνει ο ΟΑΕΕ για αυτήν
2.     διαγραφή των χρεώσεων της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για όσο διάστημα δεν μας την παρείχε λόγω οφειλών
3.     διαγραφή των επιπλέον χρεώσεων για τις εισφορές για το διάστημα 2009 και μετά με βάση την υποχρέωση του Υπουργείου Εργασίας να προχωρήσει σε μειώσεις αυτών από το 2009 και μετά
4.     μείωση των οφειλών μας αναφορικά με το υπερβολικό επιτόκιο προσαυξήσεων
5.     έμμεση υποχρέωση του ΟΑΕΕ να μας επιτρέψει την κατάταξη μας σε όποια κλίμακα ασφάλισης επιθυμούμε έως ότου καταφέρουμε να επανέλθουμε στην κλίμακα ασφάλισης που ανήκουμε (δηλαδή μείωση των καταβαλλομένων εισφορών)
Η προσφυγή στην Δικαιοσύνη θα βοηθήσει σημαντικά στην αναστολή των κατασχέσεων από το ΚΕΑΟ, αφού όταν ο ΟΑΕΕ κινηθεί (δια του ΚΕΑΟ) για κατάσχεση ο ασφαλισμένος θα προχωρήσει σε αίτηση ανακοπής και αίτηση αναστολής με βάση τα στοιχεία της προσφυγής.
ΔΥΣΤΥΧΩΣ όμως διαπιστώνω ότι παρότι το πρόβλημα είναι καυτό για πολλούς, πολλοί περιμένουν την λύση να πέσει από τον ουρανό και δεν δρουν ενεργητικά. Καμία λύση δεν θα έρθει να δεν κινηθούν πολλοί προς την ίδια κατεύθυνση. ΔΥΣΤΥΧΩΣ.
Γιώργος Φλωράς
Μέλος του ΔΣ του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών

Share this post