Υπ. Εργασίας: Αύξηση των ειδικοτήτων που μπορούν να ασκούν καθήκοντα Τεχνικού Ασφαλείας στις επιχειρήσεις

Υπ. Εργασίας: Αύξηση των ειδικοτήτων που μπορούν να ασκούν καθήκοντα Τεχνικού Ασφαλείας στις επιχειρήσεις

Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου 2023

Υπουργική Απόφαση για την αύξηση των ειδικοτήτων πτυχιούχων μηχανικών ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων (ΑΕΙ), που μπορούν να ασκούν καθήκοντα Τεχνικού Ασφαλείας στις επιχειρήσεις

Με στόχο τη διαρκή και αποτελεσματική ενίσχυση της ασφάλειας των εργαζομένων ο αρμόδιος για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων Υφυπουργός Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης Βασίλειος – Πέτρος Σπανάκης υπέγραψε Υπουργική Απόφαση με την οποία αυξάνονται οι ειδικότητες πτυχιούχων μηχανικών ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων (ΑΕΙ), που μπορούν να ασκούν καθήκοντα Τεχνικού Ασφαλείας στις επιχειρήσεις.

Ο Τεχνικός Ασφαλείας συνιστά το βασικό συμβουλευτικό όργανο του εργοδότη σε θέματα υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων και πρόληψης των εργατικών ατυχημάτων.

O Υφυπουργός Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης Βασίλειος – Πέτρος Σπανάκης δήλωσε σχετικά:

«Η ασφάλεια των εργαζομένων αποτελεί βασική προτεραιότητα του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν την απονομή νέων τίτλων μηχανικών ΑΕΙ της χώρας, με την παρούσα Υπουργική Απόφαση επικαιροποιείται και διευρύνεται, μετά από 35 χρόνια, ο κατάλογος με τις επιτρεπόμενες ειδικότητες για την άσκηση καθηκόντων Τεχνικού Ασφαλείας σε επιχειρήσεις. Ειδικότερα, προβλέπεται ότι οι πτυχιούχοι ΑΕΙ Μηχανικοί Παραγωγής και Διοίκησης, Περιβάλλοντος, Ορυκτών Πόρων, Ηλεκτρονικοί, Επιστήμης Υλικών, Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Ανάπτυξης μπορούν να ασκούν καθήκοντα Τεχνικού Ασφαλείας. Επίσης, ικανοποιείται ένα διαχρονικό αίτημα των Αγρονόμων – Τοπογράφων Μηχανικών από το 1988, οι οποίοι θα μπορούν πλέον να ασκούν καθήκοντα Τεχνικού Ασφαλείας. Στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης μαζί με τον Υπουργό Άδωνι Γεωργιάδη συνεχίζουμε δυναμικά και αποφασιστικά το έργο μας για την ουσιαστική βελτίωση των συνθηκών εργασίας και την αποτελεσματική πρόληψη των εργατικών ατυχημάτων. Λαμβάνουμε θεσμικές πρωτοβουλίες σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους και τους επιστημονικούς και επαγγελματικούς φορείς της χώρας με στόχο ο κάθε εργαζόμενος να αισθάνεται και να είναι ασφαλής».

 

Επισυνάπτεται η υπουργική απόφαση  

ΥΑ_ειδικοτητες Τεχνικών Ασφάλειας_ΦΕΚ 5683 Β’

πηγή:ypergasias.gov.gr

Share this post