Προτάσεις από Ο.Ε.Ε.Θ. προς τον Πρωθυπουργό και τους αρμόδιους Υπουργούς

Προτάσεις από Ο.Ε.Ε.Θ. προς τον Πρωθυπουργό και τους αρμόδιους Υπουργούς

ΑΡ. ΠΡΩΤ: 119                                

Θεσσαλονίκη, 13 Απριλίου 2020

Π Ρ Ο Σ:
Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη
Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα
Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνι Γεωργιάδη
Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Γιάννη Βρούτση
Υπουργό Εσωτερικών κ. Παναγιώτη Θεοδωρικάκο
Υφυπουργό Οικονομικών αρμόδιο για τη Δημοσιονομική Πολιτική, κ. Θόδωρο Σκυλακάκη

Προτάσεις για την Ενίσχυση των Επιχειρήσεων και της Οικονομίας
για το Next Day του Covid-19

Εξοχότατε κ. Πρωθυπουργέ,
Αξιότιμοι κ. Υπουργοί,

Εκ μέρους του Προέδρου κ. Κωνσταντίνου Ιακώβου καθώς και του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών και Εμπόρων του Νομού Θεσσαλονίκης λαμβάνουμε την πρωτοβουλία να επικοινωνήσουμε μαζί σας προκειμένου να σας συγχαρούμε για ακόμη μια φορά για τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση σχετικά με την πρόληψη και μη εξάπλωση του κορωνοϊού Covid 19 σε όλη την ελληνική επικράτεια. Όπως φαίνεται από τα επίσημα νούμερα που δημοσιεύονται, η χώρα μας κερδίζει τον πόλεμο ενάντια σε αυτόν τον αόρατο εχθρό έχοντας τα λιγότερα επιβεβαιωμένα κρούσματα σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες αν και προς λύπη όλων μας έχουν χαθεί ανθρώπινες ζωές.

Έχουν ήδη θεσμοθετηθεί από την κυβέρνηση μια σειρά από μέτρα για τη στήριξη των πληγέντων και μη επιχειρήσεων σε αυτή την δύσκολη περίοδο που διανύει η χώρα μας. Ως Ομοσπονδία και ως ένας από τους φορείς που καλείται κάθε χρόνο από τον εκάστοτε Πρωθυπουργό στο Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης με την έναρξη της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, οφείλουμε σε αυτό το σημείο να σας συμβουλεύουμε τεχνοκρατικά και τεκμηριωμένα προκειμένου να εξεταστούν και να θεσπιστούν επιπλέον μέτρα που θα στοχεύουν στην ενίσχυση της οικονομίας αλλά και όλου του επιχειρηματικού και εμπορικού κόσμου την επόμενη μέρα αυτής της κρίσης.

Για τον λόγο αυτό, με πρωτοβουλία του Προέδρου της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών και Εμπόρων Νομού Θεσσαλονίκης και έπειτα από εκτενείς συζητήσεις που έχουν λάβει χώρα στους κόλπους της Ο.Ε.Ε.Θ. και του Διοικητικού Συμβουλίου αυτής ήδη από την αρχή της εμφάνισης της πανδημίας στη χώρα μας, σας παραθέτουμε τα ακόλουθα αιτήματά μας τα οποία κρίνουμε αναγκαία να εξετασθούν και να νομοθετηθούν άμεσα προκειμένου να ενισχυθούν ακόμη πιο αποτελεσματικά όλοι οι εργασιακοί κλάδοι, είτε κρίνονται πληγέντες είτε όχι.

Πιο αναλυτικά αιτούμαστε:
  1. Μείωση κατά 40% των ενοικίων όλων των επαγγελματικών χώρων από τον Μάρτιο έως και τον Δεκέμβριο του 2020 και επέκταση της εφαρμογής και στα ενοίκια της πρώτης κατοικίας.
  2. Μείωση κατά 50% στα τέλη των κοινόχρηστων χώρων και στα δημοτικά τέλη σε όλους τους Δήμους.
  3. Ενιαία μείωση του Φ.Π.Α. από το 24% στο 13% για όλα τα προϊόντα.
  4. Μείωση της προκαταβολής φόρου τουλάχιστον κατά 75% για όλες τις ατομικές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις για το οικονομικό έτος 2019 και 2020.
  5. Πάγωμα όλων των δόσεων προς τους Δήμους και το Δημόσιο για όλο το έτος 2020.
  6. Μείωση κατά 40% στις εργοδοτικές και ασφαλιστικές εισφορές για όλες τις ατομικές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
  7. Δυνατότητα χορήγησης άτοκου δανείου επανεκκίνησης Covid – 19 σε όλες τις ατομικές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ολοκληρώνοντας, Κύριε Πρωθυπουργέ, σας παρακαλούμε για ακόμη μια φορά να αφουγκραστείτε και να εξετάσετε τις προτάσεις της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών και Εμπόρων του Νομού Θεσσαλονίκης προκειμένου η οικονομία της χώρας καθώς και ο επαγγελματικός και εμπορικός της κόσμος να μπορέσουν να ορθοποδήσουν όσο το δυνατό πιο γρήγορα και πιο ανώδυνα.

Με Εκτίμηση,
Εκ μέρους του Δ.Σ. Ο.Ε.Ε.Θ.

Ο Πρόεδρος                                              Ο Γεν. Γραμματέας
Ιακώβου Κωνσταντίνος                         Τσορμπατζηκωστής Γεώργιος

Share this post