Παράταση προσαρμογής των ταμειακών μηχανών

Παράταση προσαρμογής των ταμειακών μηχανών

Αθήνα, 21 Ιουνίου 2020

Θέμα: Παράταση από την ΑΑΔΕ των προθεσμιών προσαρμογής ταμειακών μηχανών

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα η ΑΑΔΕ, ο Διοικητής της Αρχής κ. Γ. Πιτσιλής έκανε δεκτό το αίτημα όλων των φορέων της αγοράς για παράταση μέχρι 31 Οκτωβρίου 2020 των εξής δύο προθεσμιών:

  • Πρώτον, για την απόσυρση των ξεπερασμένων Φορολογικών Ηλεκτρονικών Μηχανισμών (ΦΗΜ) – ταμειακών μηχανών, που είχαν λάβει άδεια καταλληλότητας τα έτη 2002 έως 2005.
  • Δεύτερον, για την αναβάθμιση των λογισμικών των χρησιμοποιούμενων ΦΗΜ, που αφορούν στο πρωτόκολλο επικοινωνίας και κρυπτογράφησης (τεχνικές προδιαγραφές) για την διαβίβαση των δεδομένων τους στο πληροφοριακό σύστημα.

Και οι δύο προθεσμίες ήταν προγραμματισμένο να λήξουν την 31η Ιουλίου 2020.

Την δεδομένη χρονική στιγμή όπου οι επιχειρήσεις μετρούν ακόμα τις πληγές τους από τις πρωτοφανείς συνθήκες της πανδημίας του κορωνοϊού και προσπαθούν για την επάνοδό τους στην όποια κανονικότητα, η ΑΑΔΕ με την παράταση των σχετικών προθεσμιών δείχνει να αντιλαμβάνεται ότι, οι εκ μέρους του κράτους παρεμβάσεις και ζητούμενες προσαρμογές πρέπει να γίνονται με γνώμονα την διευκόλυνση του επιχειρείν και τη διασφάλιση ευνοϊκότερων όρων για την επιβίωσή του.

Η ΕΣΕΕ, στις σχετικές επικοινωνίες της με το Υπουργείο Οικονομικών, ήδη αναζητεί τρόπους για την επιδότηση του κόστους των αναγκαίων αντικαταστάσεων και αναβαθμίσεων των ΦΗΜ από πόρους του ΕΣΠΑ, προκειμένου το λιανεμπόριο να ανακτήσει σταδιακά τον βηματισμό του.

Για οτιδήποτε νεότερο, θα σας ενημερώσουμε άμεσα.

Ο Διευθυντής της ΕΣΕΕ
Αντώνης Μέγγουλης

Share this post