Οι 48 ώρες που θα κρίνουν το “άνοιγμα” στο λιανεμπόριο

Οι 48 ώρες που θα κρίνουν το “άνοιγμα” στο λιανεμπόριο

8.12.2020

Οι 48 ώρες που θα κρίνουν το “άνοιγμα” στο λιανεμπόριο

Στις συσκέψεις του Μεγάρου Μαξίμου, που θα πραγματοποιηθούν τα δύο επόμενα εικοσιτετράωρα, αναμένεται ότι θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης όσον αφορά στο άνοιγμα των καταστημάτων του λιανεμπορίου, κατά την εορταστική περίοδο. Με τον πρωθυπουργό να δείχνει ξεκάθαρα προς την κατεύθυνση των…διαφορετικών Χριστουγέννων, καθώς κρίσιμο ζητούμενο παραμένει, πάντα, η προστασία της δημόσιας υγείας και η αποσυμπίεση στα νοσοκομεία της χώρας, ο ορίζοντας του επόμενου κύματος επιστροφής στην οικονομική κανονικότητα θα αποτυπωθεί, με βάση την εικόνα συγκεκριμένων κριτηρίων. Τα σενάρια, μάλιστα, ξεκινούν από τη…light εκδοχή (η οποία προβλέπει πρώτα να…σηκώσουν ρολά στα μικρά καταστήματα λιανικής και τα κομμωτήρια) και φτάνουν μέχρι το οριζόντιο άνοιγμα, προκειμένου να μην υπάρξουν εικόνες συνωστισμού των πολιτών σε συγκεκριμένα σημεία.

Ο κ. Μητσοτάκης, με τη χθεσινή συνέντευξή του στην τηλεόραση του “Άλφα”, διεμήνυσε ότι η χώρα δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να περάσει από ένα τρίτο κύμα πανδημίας. “Θα πάρουμε τις αποφάσεις μας σχετικά με το λιανεμπόριο στο τέλος της εβδομάδας και ελπίζω ότι θα μπορούμε να σώσουμε έστω κάτι από τη χριστουγεννιάτικη σεζόν, να λειτουργήσουν με κάποιο τρόπο τα καταστήματα… Αυτό το οποίο πρέπει να δούμε είναι μία αποσυμφόρηση, μία αποσυμπίεση στο Σύστημα Υγείας. Έχουμε ήδη αρχίσει και τη βλέπουμε, θέλουμε αυτή να επιταχυνθεί, ώστε να αισθανόμαστε πιο άνετα, ότι το λελογισμένο άνοιγμα το οποίο θα κάνουμε, δεν θα μας οδηγήσει σε ένα τρίτο κύμα. Διότι αυτό, τη στιγμή αυτή, πρέπει να αποφύγουμε πάση θυσία. Και αυτή τη στιγμή υπάρχει στον ορίζοντα η αισιοδοξία του εμβολίου, αλλά ξέρουμε ότι για να πετύχουμε τον μαζικό εμβολιασμό που χρειαζόμαστε απαιτούνται αρκετοί μήνες”, ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του πρωθυπουργού. “Κάνω μία έκκληση και πάλι σε όλες και σε όλους να αποφύγουν κυρίως τις μετακινήσεις από σπίτι σε σπίτι. Τα Χριστούγεννα, με την οικογένειά μας, με μία οικογένεια ακόμα, maximum 9 άτομα. Αυτοί είναι οι κανόνες, πρέπει να τους τηρήσουμε, για να προστατεύσουμε πρώτα από όλα τους εαυτούς μας και τους ανθρώπους που αγαπάμε, διότι στη Βόρειο Ελλάδα δεχτήκαμε μία πίεση μεγάλη σε περιφερειακά νοσοκομεία, τα οποία ενισχύθηκαν πάρα πολύ από την Πολιτεία, αλλά είναι δεδομένο ότι δεν είχαν σχεδιαστεί ποτέ για να αντιμετωπίσουν μία τέτοια μεγάλη έξαρση”, σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η κυβέρνηση, μέσω των ανακοινώσεων του κ. Πέτσα, έσπευσε να αποτυπώσει τη νέα πραγματικότητα, μέσω της οποίας η κοινότητα θα περάσει την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων. Στο πλαίσιο αυτό:

-Μέχρι την Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2021 και ώρα 6 το πρωί, θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία, η εστίαση, η ψυχαγωγία, τα δικαστήρια, οι αθλητικές δραστηριότητες, εκτός από εκείνες που έχουν εγκριθεί από την υγειονομική επιτροπή (όπως για παράδειγμα τα επαγγελματικά πρωταθλήματα της Superleague στο ποδόσφαιρο και της Basket League στο μπάσκετ) και τα χιονοδρομικά κέντρα.

-Παρατείνεται, μέχρι την ίδια ημέρα και ώρα, η απαγόρευση των διαπεριφερειακών μετακινήσεων στη χώρα, ενώ εξακολουθεί να ισχύει η απαγόρευση συναθροίσεων και κυκλοφορίας τη νύχτα.

-Για όσους επιστρέφουν από το εξωτερικό, πέραν της γνωστής διαδικασίας υποβολής PLF, θα πρέπει να φέρουν αρνητικό μοριακό τεστ (PCR) 72 ωρών, θα υπόκεινται σε rapid τεστ κατά την είσοδο, και θα μπαίνουν σε 10ημερη προληπτική καραντίνα εφόσον εισέρχονται κατά το διάστημα από την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2020 έως την Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2021. Σε ό,τι αφορά την, άπαξ, επιστροφή στον τόπο μόνιμης κατοικίας θα εφαρμόζονται οι ρυθμίσεις που ήδη ισχύουν με την επίδειξη Ε1 και Ε9.

-Η αποστολή μηνυμάτων θα συνεχίσει να αποτελεί μέρος της καθημερινότητάς μας, από τη στιγμή που τομείς της κοινωνικής και οικονομικής ζωής της χώρας, θα παραμείνουν κλειστοί.

πηγή:capital.gr

Share this post