Μειωμένα ενοίκια: Εκπνέει η προθεσμία για διορθώσεις και υποβολή παλαιών δηλώσεων COVID

Μειωμένα ενοίκια: Εκπνέει η προθεσμία για διορθώσεις και υποβολή παλαιών δηλώσεων COVID

Πέμπτη, 26 Αυγούστου 2021

Μέχρι αύριο Παρασκευή 27 Αυγούστου μπορούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων να διορθώσουν τα λάθη που έχουν εντοπίσει στις δηλώσεις Covid για τα μειωμένα ενοίκια ή να υποβάλλουν παλαιές δηλώσεις Covid.

Εκπνέει η προθεσμία για τους ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι επιθυμούν να διορθώσετε τα λάθη που έχουν εντοπίσει στις δηλώσεις Covid. Η προθεσμία λήγει αύριο Παρασκευή 27 Αυγούστου και αφορά τις διορθώσεις στις αιτήσεις για τα μειωμένα ενοίκια, αλλά και τις αρχικές δηλώσεις Covid για την περίοδο Ιανουαρίου – Απριλίου 2021.

 Συγκεκριμένα έως και τις 27 Αυγούστου:

Οι εκμισθωτές/υπεκμισθωτές ακινήτων μπορούν να υποβάλουν αρχικές ή τροποποιητικές Δηλώσεις Covid ή/και Δηλώσεις Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας, για τους μήνες Ιανουάριο 2021 μέχρι και Απρίλιο 2021. Για τη διευκόλυνση όσων έχουν υποβάλει ήδη «Δηλώσεις COVID», η ΑΑΔΕ θα έχει αποστέλλει σχετική ειδοποίηση, προκειμένου να διορθώσουν τυχόν λάθη ή παραλείψεις τους.

Δήλωση Covid μπορούν να υποβάλουν οι εκμισθωτές σε υπεκμισθώσεις ακινήτων, που δεν έχουν υποβάλει δήλωση Covid για τους μήνες Μάρτιο 2020 μέχρι και Δεκέμβριο 2020

Για τους μήνες Μάρτιο 2020 κι εφεξής, σε περιπτώσεις υπεκμισθώσεων περισσότερων ακινήτων που περιέχονται σε μία Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης του αρχικού εκμισθωτή, οι υπεκμισθωτές καλούνται να υποβάλουν τροποποιητικές Δηλώσεις Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης, ώστε να προσδιορίσουν ποια από τα ακίνητα υπεκμισθώνουν περαιτέρω στους υπομισθωτές τους.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας θα ξεκινήσει ο έλεγχος των δηλώσεων και η διασταύρωση των στοιχείων, προκειμένου τις επόμενες ημέρες να ξεκινήσει η πίστωση στους λογαριασμούς των δικαιούχων των ποσών που δικαιούνται. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, «μέσα στις επόμενες ημέρες θα γίνει η καταβολή των μειωμένων ενοικίων Ιουλίου, ενώ ολοκληρώνεται η διαδικασία της διόρθωσης των ενοικίων μέχρι το τέλος Αυγούστου για να υπάρξει εκταμίευση επιπλέον πόρων μέσα στον Σεπτέμβριο» όπως είπε χαρακτηριστικά.

Εκκρεμότητες

Πονοκέφαλο αποτελεί ακόμα για χιλιάδες ιδιοκτήτες οι διαφορές που δημιουργήθηκαν με τους ενοικιαστές σχετικά με το αν δικαιούνταν ή όχι μειωμένο ενοίκιο. Είναι πολλές οι περιπτώσεις για τις οποίες ενοικιαστής αν και δεν θεωρείται πληττόμενος από την πανδημία αρνείται να καλύψει την διαφορά για τα «κουρέματα» που αποδείχθηκε ότι έγιναν λανθασμένα. Αντίστοιχα υπάρχουν βέβαια και περιπτώσεις ιδιοκτητών που ανάγκασαν τους ενοικιαστές να καταβάλουν κανονικά το ενοίκιο και ενώ αποδείχτηκε ότι δικαιούνται «κούρεμα», ορισμένοι ιδιοκτήτες αρνήθηκαν να επιστρέψουν τη διαφορά.

Υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις όπου οι ιδιοκτήτες θέλουν να υποβάλουν αρχική ή τροποποιητική δήλωση COVID για την περίοδο Μαρτίου-Οκτωβρίου 2020 αλλά δεν μπορούν να το κάνουν γιατί το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει ανοίξει την πλατφόρμα για αυτήν την περίοδο.

Ηδη σε επιστολή προς το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνηση επισημαίνει τα προβλήματα καθώς:

-Δεν έχει υπάρξει καμιά επίσημη ενημέρωση των φορολογουμένων σχετικά με τον συμψηφισμό των περυσινών υπολοίπων αποζημιώσεων, από τις εφετινές φορολογικές υποχρεώσεις (εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ). Πρέπει να εκδοθεί άμεσα ανακοίνωση για τον τρόπο και τον χρόνο διενέργειας των συμψηφισμών των περυσινών αποζημιώσεων με τις νέες οφειλές, πριν λήξουν οι προθεσμίες καταβολής των δόσεων και η εκκρεμότητα μεταφερθεί για το επόμενο οικονομικό έτος.

-Δεν έχει ανακοινωθεί το άνοιγμα της πλατφόρμας για υποβολή δηλώσεων COVID της περιόδου Μαρτίου-Οκτωβρίου 2020, που αποτελεί όχι μόνον πάγιο αίτημά μας αλλά και ηθική υποχρέωση του Κράτους έναντι των πολιτών που αδικήθηκαν από την κατά το χρόνο εκείνο ελλιπή πληροφόρηση.

-Δεν έχει εκδοθεί μέχρι σήμερα η απόφαση για τους ΚΑΔ του μηνός Αυγούστου 2021, πράγμα που δημιουργεί συναλλακτική αβεβαιότητα αλλά και προστριβές μεταξύ ιδιοκτητών και ενοικιαστών που αρνούνται προκαταβολικά να καταβάλουν τα μισθώματα, ισχυριζόμενοι ότι δήθεν και για αυτούς ισχύει μείωση του ενοικίου του Αυγούστου.

-Δεν έχει ανακοινωθεί πότε θα καταβληθούν οι αποζημιώσεις των ιδιοκτητών μηνός Ιουλίου 2021.

Η ΠΟΜΙΔΑ θεωρεί απόλυτα αναγκαία μια ολιγοήμερη παράταση της προθεσμίας διορθώσεων και δηλώσεων COVID που λήγει στις 27/8, καθώς όπως διαπιστώνει είναι αδύνατο οι φοροτεχνικοί να ανταποκριθούν στο συσσωρευμένο όγκο φορολογικών εργασιών και υποχρεώσεων.

πηγή:dikaiologitika.gr

Share this post