ΕΣΕΕ: Λιανικό εμπόριο, ένας επιτυχημένος θεσμός πιο απαραίτητος από ποτέ

ΕΣΕΕ: Λιανικό εμπόριο, ένας επιτυχημένος θεσμός πιο απαραίτητος από ποτέ

Δευτέρα, 25 Ιουλίου 2022

Ένας επιτυχημένος θεσμός, πιο απαραίτητος από ποτέ

Το λιανικό εμπόριο είναι ο μεγαλύτερος σε αριθμό επιχειρήσεων και εργαζομένων κλάδος της ελληνικής οικονομίας. Τα εκάστοτε οικονομικά του αποτελέσματα του ανέκαθεν αποτελούν το πιο άμεσο και αξιόπιστο «καρδιογράφημα» της πραγματικής οικονομίας και το βαρόμετρο για την υιοθέτηση σημαντικών πολιτικών από τις κυβερνήσεις και πρωτοβουλιών από την επιχειρηματική κοινότητα. Ευρισκόμενο σε συνεχή αλληλεπίδραση με το καταναλωτικό κοινό αναλαμβάνει ρόλο πολλαπλασιαστή της ανάπτυξης στις περιόδους θετικών οικονομικών εξελίξεων. Είναι όμως ταυτόχρονα και ένας από τους πλέον ευαίσθητους κλάδους στις εποχές σοβαρών οικονομικών κρίσεων. Αυτό αποδείχθηκε επανειλημμένως στη χώρα μας από το 2010 και μετά, καθώς οι αλλεπάλληλες μειώσεις στο εισόδημα και στην αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών, επηρέασαν – πριν από όλους τους υπόλοιπους κλάδους – τον κύκλο εργασιών των λιανεμπορικών επιχειρήσεων.

Σήμερα, που ο ψηφιακός και πράσινος μετασχηματισμός είναι οι κυρίαρχες mega-τάσεις παγκοσμίως, ο κεντρικός και κρίσιμος ρόλος του λιανεμπορίου αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία στην προσπάθεια της ελληνικής οικονομίας και επιχειρηματικότητας να κατακτήσουν ένα διεθνώς ανταγωνιστικό επίπεδο ψηφιακής ωριμότητας και να υιοθετήσουν ένα νέο παραγωγικό πρότυπο και μοντέλο βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης. Σε αυτή την κατεύθυνση, όλος ο δυναμισμός και το πλούσιο επιχειρηματικό ταλέντο που κυλάει στις «φλέβες» του ελληνικού λιανικού εμπορίου – από κοινού με την πιο αναγκαία από ποτέ πολύπλευρη χρηματοδοτική στήριξη της Πολιτείας – πρέπει να διοχετευθούν στις σύγχρονες, βέλτιστες επιχειρηματικές πρακτικές και ψηφιακές δεξιότητες, οι οποίες θα το χαλυβδώσουν στο μέγιστο δυνατό βαθμό απέναντι στις οικονομικές και γεωπολιτικές αβεβαιότητες που συνεχώς αναφύονται.

Σε αυτή την καμπή της μακρόχρονης διαδρομής του, το ελληνικό λιανεμπόριο γιορτάζει και τιμά την 20ετή λαμπρή και συνεπή πορεία των Retail Business Awards. Του θεσμού που στις δύσκολες στιγμές λειτούργησε ως «φάρος» αισιοδοξίας δίνοντας το σύνθημα της «φυγής προς τα εμπρός» και σήμερα – ισχυρός και αξιόπιστος όπως πάντα και ανανεωμένος με νέες κατηγορίες βραβεύσεων – συνοδεύει και ενισχύει τις λιανεμπορικές επιχειρήσεις στο περιπετειώδες αλλά και ελπιδοφόρο τους ταξίδι προς τη ψηφιακή εποχή και την πράσινη μετάβαση. Η ΕΣΕΕ, ως υπεύθυνος κοινωνικός εταίρος και εκπρόσωπος του ελληνικού εμπορίου, συνεργάζεται με τα Retail Business Awards με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον του λιανεμπορίου, στην ενίσχυση της απασχόλησης και της ανάπτυξης του κλάδου και της ελληνικής οικονομίας.

πηγή:esee.gr

Share this post