Επιστολή διαμαρτυρίας του Εμπορικού Συλλόγου Ωραιοκάστρου για τα νέα μέτρα που επιβάλλει η κυβέρνηση στα καταστήματα

Επιστολή διαμαρτυρίας του Εμπορικού Συλλόγου Ωραιοκάστρου για τα νέα μέτρα που επιβάλλει η κυβέρνηση στα καταστήματα

Ωραιόκαστρο, 04/11/2021
Αρ. Πρωτ: 211

 

Προς:
Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων
κ. Άδωνι Γεωργιάδη

Υπουργό Υγείας
κ. Θάνο Πλεύρη

Επιστολή διαμαρτυρίας του Εμπορικού Συλλόγου Ωραιοκάστρου για τα νέα μέτρα που επιβάλλει η κυβέρνηση στα καταστήματα.

«Μπαίνουμε πάλι σε άτυπο lockdown»

Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί,

Η προστασία της ανθρώπινης ζωής και της ασφάλειας των καταναλωτών και των εργαζομένων, παραμένει και σήμερα η πρώτη προτεραιότητα των μικρομεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων.

Ωστόσο, τα νέα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας επιτείνουν την αγωνία των επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του λιανεμπορίου, καθώς εκφράζουν φόβους για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεών τους.

Από την αρχή της πανδημίας έχουμε αποδείξει ως εμπορικά καταστήματα, τη σοβαρότητα που απαιτείται τηρώντας όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα. Όλο αυτό το διάστημα υπομείναμε lockdown με μηδενικούς τζίρους, μεθόδους τύπου click away και click inside, με την προσδοκία της επιστροφής στην κανονικότητα, που συνεχώς αναβάλλεται. Παρ’ όλα αυτά, βάλαμε πάνω απ’ όλα τη δημόσια υγεία, την προστασία των καταναλωτών, των εργαζομένων αλλά και των οικογενειών μας.

Οι νέες προϋποθέσεις για την είσοδο του αγοραστικού κοινού στα εμπορικά καταστήματα το μόνο που θα επιφέρουν είναι σημαντική μείωση στον τζίρο των επιχειρήσεων, καθώς είναι δεδομένο ότι η αγοραστική κίνηση θα μειωθεί. Η μείωση της αγοραστικής κίνησης, θα αποτελέσει το τελειωτικό χτύπημα για χιλιάδες επιχειρήσεις, σε ένα κλάδο που παρέμεινε κλειστός ή σχεδόν κλειστός για μήνες, συσσωρεύοντας χρέη και ζημιές. Αυτά τα μέτρα και μάλιστα ενόψει εορταστικής περιόδου θα αποβούν μοιραία για τη βιωσιμότητα εκατοντάδων επιχειρήσεων.

Στις επιχειρήσεις του λιανεμπορίου οι πελάτες φορούν μάσκα εντός του καταστήματός σε ολόκληρη την αγοραστική διαδικασία. Αυτό ισχύει και ίσχυε στα καταστήματα με μεγάλη επιτυχία όσον αφορά την έκβαση των κρουσμάτων της πανδημίας. Οπότε, δεν κατανοούμε την χρησιμότητα των νέων υγειονομικών μέτρων.

Από το Σάββατο ιδιοκτήτες και εργαζόμενοι καλούμαστε να γίνουμε ελεγκτές rapid test και πιστοποιητικών. Η απόδοση της ευθύνης ελέγχου των καταναλωτών στα καταστήματα λιανεμπορίου, δεν μας επιβαρύνει απλά με το κόστος του ελεγκτικού έργου (ο απαραίτητος χρόνος από το προσωπικό για τον έλεγχο κάθε πελάτη) που κανονικά ανήκει στο κράτος, αλλά κυριότερα με την ευθύνη, καθώς τα πρόστιμα βαραίνουν τα καταστήματα. Δεν είναι δυνατόν να επιβάλλεται στους καταστηματάρχες και τους υπαλλήλους τους να μετατραπούν  σε ελεγκτές των καταναλωτών.

Η χωρίς κανένα έλεγχο και περιορισμό προσέλευση όλων, εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων πολιτών, στα σουπερμάρκετ και τις λαϊκές αγορές δημιουργεί ευθέως ζήτημα αθέμιτου ανταγωνισμού σε βάρος των υπόλοιπων εμπορικών επιχειρήσεων.

Δεν είναι δυνατόν όμως οι επιχειρήσεις να αποτελούν το εξιλαστήριο θύμα της επιδεινωμένης κατάστασης που προκαλεί η πανδημία covid-19.

Καλούμε την Κυβέρνηση να αναιρέσει άμεσα τα νέα μέτρα που αφορούν στο λιανεμπόριο, γιατί οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες δεν αντέχουν άλλη διάκριση εις βάρος τους. Και το σπουδαιότερο, δεν ανεχόμαστε πλέον με αδικαιολόγητες αποφάσεις που δεν έχουν καμία ελπίδα επίλυσης του προβλήματος, την επίσπευση της οικονομικής τους καταστροφής.

Με εκτίμηση
ο Πρόεδρος
Ιακωβίδης Βασίλειος
τα μέλη του ΔΣ του Ε.Σ.Ω.

Share this post