Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ ο νόμος για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και τις βελτιώσεις στη ρύθμιση οφειλών στη Φορολογική Διοίκηση

Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ ο νόμος για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και τις βελτιώσεις στη ρύθμιση οφειλών στη Φορολογική Διοίκηση

Δημοσιεύθηκε στο Φ.Ε.Κ. ο νόμος 4621/2019 (ΦΕΚ 128 Α’/31.7.2019) στον οποίο περιλαμβάνονται η μείωση στον ΕΝΦΙΑ και οι βελτιώσεις στη ρύθμιση οφειλών στη Φορολογική Διοίκηση. 


Σχετικά με την μείωση του ΕΝΦΙΑ:
–  Οι πολύ μεγάλες ιδιοκτησίες, δηλαδή αυτές με πάνω από 1 εκατ. ευρώ ακίνητης περιουσίας, και οι οποίες είναι μόλις 14.841 σε σύνολο 7,3 εκατ. φορολογουμένων θα δουν ελάφρυνση 22 εκατ. ευρώ σε σύνολο 465 εκατ. ευρώ, δηλαδή μόλις το 5% της συνολικής ελάφρυνσης από τη μείωση του ΕΝΦΙΑ.
–  Η μείωση που θα δουν 7,2 εκατ. πολίτες με ακίνητη περιουσία από 1 έως 500.000 ευρώ αποτελεί το 86% της συνολικής ελάφρυνσης.
–  Όσοι δε έχουν ακίνητη περιουσία μέχρι 200.000 ευρώ θα ωφεληθούν του 67% της συνολικής ελάφρυνσης.
–  474.000 πολίτες, με αξία ακίνητης περιουσίας μεγαλύτερη των 200.000 ευρώ, πολλοί από τους οποίους ανήκουν στη μεσαία τάξη, με την παρούσα ρύθμιση θα ωφεληθούν.
–  Τέλος, 1,3 εκατ. πολίτες, με αξία ακίνητης περιουσίας από 80.000 έως 200.000 ευρώ, θα δουν ελάφρυνση από 90 μέχρι 170 ευρώ.
Σχετικά με το θεσμικό πλαίσιο ρύθμισης των 120 δόσεων:

– Η ελάχιστη μηνιαία καταβολή μειώνεται από τα 30 στα 20 ευρώ.

Δίνεται έτσι η δυνατότητα αύξησης των δόσεων, ενθάρρυνσης της συνέπειας και ανακούφισης των οφειλετών.
– Το επιτόκιο που επιβαρύνει νοικοκυριά και επιχειρήσεις μειώνεται από το 5% που είναι σήμερα στο 3%, τόσο για να μην υπάρξει μεγάλη επιβάρυνση του οφειλέτη, όσο και για λόγους ισότητας με τις οφειλές του Δημοσίου.
–  Στους οφειλέτες που έχουν ήδη προβεί στη ρύθμιση των οφειλών τους με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο παρέχεται η δυνατότητα να επιλέξουν, εφόσον το επιθυμούν, να υπαχθούν στις ρυθμίσεις του παρόντος θεσμικού πλαισίου.

– Διευρύνεται η ρύθμιση, σε έως και 120 δόσεις, με την υπαγωγή σ’ αυτή όλων των νομικών προσώπων που έχουν βασική οφειλή, δηλαδή το σύνολο των βεβαιωμένων οφειλών χωρίς προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής, μέχρι 1 εκατ. ευρώ.
– Ο οφειλέτης μπορεί, σε οποιοδήποτε στάδιο της ρύθμισης, να επιλέξει την εφάπαξ εξόφληση του υπολοίπου αριθμού των δόσεων ή τη μετάπτωση σε μικρότερο αριθμό δόσεων, με ταυτόχρονη απαλλαγή επί του εναπομείναντος ποσού των προσαυξήσεων και τόκων σε ποσοστό που αντιστοιχεί στον αριθμό των μηνιαίων δόσεων που τελικά επιλέγονται.
–  Εφόσον κατά την ένταξη στη ρύθμιση προκαταβληθεί ποσό τουλάχιστον διπλάσιο της μηνιαίας δόσης της ρύθμισης, χορηγείται ισόποση απαλλαγή επί των συνολικών προσαυξήσεων και τόκων εκπρόθεσμης καταβολής.
–  Για όσους εντάσσονται και τηρούν τη ρύθμιση, αναστέλλονται οι κατασχέσεις και η συνέχιση των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης.

Πηγή: Taxheaven

Share this post