Συνάντηση της ΕΣΕΕ με τον νέο Υφυπουργό Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής κ. Ιωάννη Παππά

Συνάντηση της ΕΣΕΕ με τον νέο Υφυπουργό Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής κ. Ιωάννη Παππά

Τετάρτη, 19 Ιουλίου 2023

Σας παραθέτουμε το Δελτίο Τύπου της ΕΣΕΕ με Θέμα: «Συνάντηση της ΕΣΕΕ με τον Υφυπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Ιωάννη Παππά».

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνάντηση της ΕΣΕΕ με τον Υφυπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Ιωάννη
Παππά – Στο επίκεντρο τα προβλήματα και οι δυνατότητες της νησιωτικής επιχειρηματικότητας

Τις σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές επιχειρήσεις στη νησιωτική χώρα συζήτησε σήμερα αντιπροσωπεία της ΕΣΕΕ με επικεφαλής τον Πρόεδρο κ. Γιώργο Καρανίκα με τον Υφυπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Ιωάννη Παππά. Εκ μέρους της ΕΣΕΕ συμμετείχαν επίσης ο Αντιπρόεδρος κ. Θοδωρής Καπράλος, ο Γεν. Γραμματέας κ. Νίκος Μπόνης και τα μέλη του ΔΣ της Συνομοσπονδίας κκ Παύλος Πολιτάκης και Νίκος Νομικός.

Ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ εστίασε στην ανάγκη υιοθέτησης ολοκληρωμένης πολιτικής, η οποία αφενός θα στοχεύει στη συνολική αναβάθμιση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος ως η κύρια πηγή πλούτου για τη νησιωτική οικονομία, αφετέρου θα δίνει λύσεις στα ειδικά τοπικά προβλήματα και θα εκμεταλλεύεται τις συγκεκριμένες παραγωγικές δυνατότητες κάθε νησιού ξεχωριστά. Ο κ. Καρανίκας επισήμανε ότι απαιτείται ένας ειδικός αναπτυξιακός σχεδιασμός για τις επιχειρήσεις στα μικρότερα νησιά και ζήτησε τη χορήγηση κινήτρων στον ιδιωτικό τομέα για την ανάληψη επενδυτικών πρωτοβουλιών ενίσχυσης της νησιωτικής επιχειρηματικότητας, με διοχέτευση περισσότερων πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ, αλλά και με ειδικά προγράμματα της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας.

Στο πλαίσιο αυτό, οι εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου υπογράμμισαν μεταξύ άλλων την ανάγκη για:

  • Θεσμοθέτηση και νομική κατοχύρωση της τουριστικής εμπορικής επιχείρησης, με βασικό κριτήριο την πραγματοποίηση άνω του 50% του τζίρου της κατά το τετράμηνο Ιουνίου – Σεπτεμβρίου.
  • Eπαναφορά των μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά, δυνατότητα που προβλέπεται ρητά στην Οδηγία 542/2022 της Ε.Ε.
  • Καθιέρωση ενός νέου, ουσιαστικού «μεταφορικού ισοδυνάμου» που θα αντικαταστήσει το ισχύον, με στόχο τη μείωση της δαπάνης μετακινήσεων του επιβατικού κοινού και της μεταφοράς αγαθών.
  • Ειδικό καθεστώς κρατικών ενισχύσεων, που δεν θα καλύπτονται από τον όρο de minimis.

Ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Ιωάννης Παππάς δήλωσε:
«Στόχος της γόνιμης συνάντησής μας με την αντιπροσωπεία της ΕΣΕΕ ήταν η διαπίστωση της κοινής αντίληψης που υπάρχει για την νησιωτική επιχειρηματικότητα, τις ανάγκες που υπάρχουν και τους στόχους που έχουν τεθεί. Στις προτεραιότητές μας είναι να δημιουργήσουμε την ασφάλεια στον νησιώτη και τον Έλληνα επιχειρηματία, να μπορεί και να θέλει να επενδύσει στο νησί του με αρμόζουσες συνθήκες και να αισθάνεται ότι το κράτος και η Πολιτεία είναι δίπλα του και στηρίζει την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και την επιχειρηματικότητα εν γένει. Θέλουμε να γίνει η σύνδεση του επιχειρηματικού και του τουριστικού τομέα με τις γραμμές στήριξης των νησιών μας, τις λεγόμενες άγονες γραμμές που για εμάς είναι γραμμές ανάπτυξης. Συζητήθηκαν οι τρόποι συνεργασίας μεταξύ Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και ΕΣΕΕ καθώς και τρόποι ανάδειξης και στήριξης της νησιωτικής επιχειρηματικότητας. Εξίσου σημαντικοί είναι και οι τρόποι στήριξης και ενίσχυσης του μεταφορικού ισοδύναμου, ως προς τη βελτίωσή του και την αποτελεσματικότητά του για τον Έλληνα νησιώτη».

Ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Καρανίκας δήλωσε:
«Είχαμε μία ιδιαίτερα χρήσιμη συνάντηση σε πολύ καλό κλίμα με τον κύριο Υφυπουργό καθώς υπάρχει συναντίληψη πως στα ελληνικά νησιά η ανάπτυξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας ταυτίζεται με το παρόν και το μέλλον των τοπικών κοινωνιών. Εμπόριο, τουρισμός και αγροτοδιατροφή είναι οι πυλώνες ανάπτυξης της νησιωτικής Ελλάδας και υπάρχουν σημαντικές δυνατότητες μέσα από συνέργειες των τριών κλάδων. Γι’ αυτό ζητήσαμε τη λήψη στοχευμένων μέτρων που θα υποστηρίζονται από ειδικά προγράμματα χρηματοδότησης. Τονίσαμε ότι η Πολιτεία χρειάζεται πάντα στη χάραξη πολιτικών να λαμβάνει υπόψη τα υψηλότερα κόστη και την έντονη περιοδικότητα στη ζήτηση που αντιμετωπίζουν οι νησιωτικές επιχειρήσεις σε σχέση με την ηπειρωτική χώρα, καθώς και τις έντονες κοινωνικές, οικονομικές, γεωγραφικές και δημογραφικές διαφοροποιήσεις κάθε νησιωτικής περιοχής».

Share this post