Νομοσχέδιο: Έναρξη ατομικής επιχείρησης και σε μη κύρια κατοικία με νέα διάταξη

Νομοσχέδιο: Έναρξη ατομικής επιχείρησης και σε μη κύρια κατοικία με νέα διάταξη

Τετάρτη, 19 Οκτωβρίου 2022

Το δικαίωμα χρησιμοποίησης χώρων κατοικίας, ανεξαρτήτως εάν αυτή είναι μόνιμη ή μη, για την άσκηση ελευθέριου επαγγέλματος συμβατού προς την κύρια χρήση του κτιρίου δίνει διάταξη νομοσχεδίου του υπουργείου Ενέργειας που κατατέθηκε στην Βουλή

Σύμφωνα με το προτεινόμενο άρθρο που έχει συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος, καθίσταται εφικτό χώροι κατοικίας, να χρησιμοποιούνται για άσκηση ελευθερίου επαγγέλματος συμβατού προς την κύρια χρήση του κτιρίου, ανεξαρτήτως αν η κατοικία είναι κύρια ή μη.

Με την διάταξη αυτή παραμένει η πρόβλεψη ότι η δυνατότητα αυτή δίνεται μόνον σε ατομικές επιχειρήσεις. Η συγκεκριμένη δυνατότητα υπήρχε ήδη και η μόνη πλέον αλλαγή που επέρχεται από την διάταξη είναι ότι πλέον και σε δευτερεύουσα κατοικία (πχ εξοχικό) θα μπορεί να γίνει έναρξη ατομικής επιχείρησης. Πάντα σύμφωνα με το σχετικό άρθρο του νομοσχεδίου κατ’ εξαίρεση, χώροι της κατοικίας επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται για άσκηση ελευθερίου επαγγέλματος συμβατού προς την κύρια χρήση του κτηρίου, όπως ιατρού (που δεν διαθέτει νοσηλευτική κλίνη ή μονάδα εφαρμογής ισοτόπων ή ακτινολογικό εργαστήριο ή εγκαταστάσεις φυσικοθεραπείας), δικηγόρου, μηχανικού, λογιστή, οικονομολόγου, συγγραφέα, αναλυτή – προγραμματιστή Η/Υ, ψυχολόγου, κοινωνιολόγου, κοινωνικού λειτουργού και δημοσιογράφου. Η εξαίρεση αυτή ισχύει εφ’ όσον η άσκηση επαγγέλματος είναι επιτρεπτή από τον κανονισμό του κτηρίου, δεν απαγορεύεται από ισχύουσες διατάξεις περί υγιεινής και ασφάλειας και βρίσκεται εντός κατοικίας αυτού που ασκεί το ελευθέριο επάγγελμα.».

Να υπενθυμίσουμε ότι οι εταιρείες ΙΚΕ, ΟΕ, ΕΕ, ΕΠΕ και όλα τα νομικά πρόσωπα δεν μπορούν να έχουν έδρα το σπίτι. Γίνεται να έχουν ως έδρα ένα διαμέρισμα ή μια κατοικία γενικά, αλλά η χρήση θα πρέπει να είναι αποκλειστικά για την επιχείρηση με μίσθωση επαγγελματικής χρήσης.

Παράλληλα απαγορεύεται να έχεις δραστηριότητα εμπορίου. Δηλαδή το μητρώο δεν επιτρέπει την δήλωση ΚΑΔ που να περιέχει αγοραπωλησίες προϊόντων και εμπορευμάτων. Συνεπώς περιορίζεται στην παροχή υπηρεσιών.
πηγή:dikaiologitika.gr

Share this post