Κορωνοϊός: Τα μέτρα που ισχύουν από Δευτέρα, 25 Οκτωβρίου έως Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 2021

Κορωνοϊός: Τα μέτρα που ισχύουν από Δευτέρα, 25 Οκτωβρίου έως Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 2021

Δευτέρα, 25 Οκτωβρίου 2021

Δημοσιεύθηκε η ΚΥΑ με τα μέτρα προστασίας για το κορονοιό που ισχύουν από τη
Δευτέρα, 25 Οκτωβρίου 2021 έως και τη Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 2021

Στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (Αρ. Φύλλου 4919/24-10-21) δημοσιεύθηκε η απόφαση με τα νέα μέτρα κατά του κορονοϊού που ισχύουν από σήμερα, Δευτέρα (25/10) και ώρα 06:00 έως και τη Δευτέρα, 8 Νοεμβρίου 2021 και ώρα 06:00.

Δείτε ΕΔΩ αναλυτικά τα μέτρα

Με την ΚΥΑ ΔΙα/ΓΠ.οικ. 66436/2021 επισημαίνονται τα μέτρα προστασίας που ισχύουν για όλες τις δραστηριότητες ήτοι :

1.Χρήση προστατευτικής μάσκας (οδηγίες χρήσης στην υπό στοιχεία Δ1α/Γ.Π.17917/22.3.2021 εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας, αναρτημένη στην ιστοσελίδα: https://www.moh.gov.gr/articles/health/dieythynsh-dhmosias-ygieinhs/metra-prolhpshs-enanti-%20koronoioy-sars-cov-2/8607-systaseis-anaforika-me-thn-xrhsh-ths-maskas-sto-plaisio-ths-%20pandhmias-covid-19: α) σε όλους τους εσωτερικούς χώρους, συμπεριλαμβανομένων και των χώρων εργασίας, εξαιρουμένων όσων εργάζονται σε ατομικό χώρο χωρίς την παρουσία οποιουδήποτε άλλου προσώπου, β) σε όλους τους εξωτερικούς χώρους όπου παρατηρείται συνωστισμός, εκτός αν αναφέρεται διαφορετικά σε συγκεκριμένα πρωτόκολλα που προβλέπονται σε ειδικές διατάξεις της παρούσας. Από την υποχρέωση χρήσης μάσκας εξαιρούνται: α) τα άτομα για τα οποία η χρήση μάσκας δεν ενδείκνυται για ιατρικούς λόγους που αποδεικνύονται με τα κατάλληλα έγγραφα, όπως λόγω αναπνευστικών προβλημάτων και β) τα παιδιά ηλικίας κάτω των τεσσάρων (4) ετών.

2.Τήρηση αποστάσεων ενάμισι (1,5) μέτρου μεταξύ των ατόμων [ένα (1) άτομο ανά 2 τ.μ.] σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, είτε αμιγείς για πλήρως εμβολιασμένους και νοσήσαντες κατά το τελευταίο εξάμηνο είτε μικτούς, όπου δεν προβλέπεται μεγαλύτερο εμβαδόν ανά άτομο στις επιμέρους προβλέψεις της παρούσας.

3.Τοποθέτηση/χρήση αλκοολούχου διαλύματος περιεκτικότητας άνω του εβδομήντα τοις εκατό (70%) για την αντισηψία χεριών.

4.Υποχρέωση ανάρτησης με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο σε εμφανές σημείο των κανόνων λειτουργίας καταστημάτων και επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένου και του μέγιστου αριθμού ατόμων, που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του χώρου.

5.Εξαερισμός των χώρων με φυσικό ή τεχνητό τρόπο κατ’ εφαρμογή των υπό στοιχεία Δ1(δ)/ ΓΠ.οικ.26335/23.4.2020 και Δ1/ΓΠ.οικ.81816/18.12.2020 εγκυκλίων του Υπουργείου Υγείας που έχουν αναρτηθεί, αντίστοιχα, στις ιστοσελίδες: https://www.moh.gov.gr/articles/health/%20dieythynsh-dhmosias-ygieinhs/metra-prolhpshs-enanti-koronoioy-sars-cov-2/7108-lhpsh-%20metrwn-diasfalishs-ths-dhmosias-ygeias-apo-iogeneis-kai-aNes-loimwksei-s-kata-th-xrhsh-%20klimatistikwn-monadwn και www.moh.gov.gr/artides/health/dieythynsh-dhmosias-ygiemhs/ metra-prolhpshs-enanti-koronoioy-sars-cov-2/8149-systaseis-gia-ton-eksaerisiTio-eswterikwn- xwrwn-kata-th-xeimerinh-periodo-ypo-to-prisma-ths-pandhmias-toy-ioy-sars-cov-2.

Σύμφωνα με τη νέα ΚΥΑ στον πίνακα των μέτρων ανά πεδίο δραστηριότητας ισχύουν:

Εστίαση

Λειτουργία των επιχειρήσεων σε εσωτερικό χώρο, μόνο ως αμιγών χώρων, αποκλειστικά για πλήρως εμβολιασμένους ή νοσήσαντες το τελευταίο εξάμηνο υπό τις κάτωθι προϋποθέσεις:

  • Ποσοστό πληρότητας εκατό τοις εκατό (100%)
  • Απολύμανση καταλόγων κατά την εναλλαγή των πελατών στα τραπέζια
  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας από το προσωπικό
  • Οι πελάτες εισέρχονται κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης κατά την είσοδο:
    [α] πιστοποιητικού εμβολιασμού, ή
    [β] πιστοποιητικού νόσησης
    o Οι ως άνω υποχρεώσεις καταλαμβάνουν ανηλίκους από δώδεκα (12) ετών και άνω.
    Οι ανήλικοι από τεσσάρων (4) έως και έντεκα (11) ετών δύνανται να προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αυτοδιαγνωστικού ελέγχου
    (self-test) και οι ανήλικοι έως και δεκαεπτά (17) ετών βεβαίωση διαγνωστικού ελέγχου για κορωνοϊό COVID-19 (PCR ή rapid test)

Λειτουργία των επιχειρήσεων, σε ανοικτό υπαίθριο χώρο, με τους κάτωθι υγειονομικούς όρους:

  • Απολύμανση καταλόγων κατά την εναλλαγή των πελατών στα τραπέζια
  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας από το προσωπικό και τους πελάτες κατά τον χρόνο αναμονής
  • Μέχρι δέκα (10) άτομα ανά τραπέζι
  • Φιλοξενία μόνο καθήμενων πελατών
  • Τήρηση αποστάσεων τραπεζοκαθισμάτων και κανόνων υγιεινής
  • Ως ανοικτός υπαίθριος χώρος για τις δραστηριότητες του παρόντος σημείου ορίζεται ο χώρος που βρίσκεται εκτός οριογραμμής του κτιρίου που στεγάζεται το κατάστημα και είναι ανοιχτός από τουλάχιστον δύο (2) πλευρές. Δεν θεωρούνται κλειστές οι πλευρές του χώρου που φέρουν προστατευτικά από τον άνεμο ύψους μέχρι και ενός μέτρου και τριάντα εκατοστών (1,3) από το δάπεδο του χώρου. Οι κανόνες των ανοικτών υπαίθριων χώρων εφαρμόζονται και για τους εξωτερικούς χώρους που βρίσκονται σε αεριζόμενες στοές.
  • Δυνατότητα λειτουργίας, κατ’ επιλογή της επιχείρησης, με την κατάλληλη σήμανση, όχι αποκλειστικά με καθήμενους, με κοινό αμιγώς προσώπων που έχουν εμβολιασθεί ή νοσήσει κατά το τελευταίο εξάμηνο (και αποκλειστικά ανηλίκων με self-test)

Οι υπηρεσίες παροχής προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away), διανομής προϊόντων (delivery) και καθ’ οδόν εξυπηρέτησης (drive-through) επιτρέπονται χωρίς την παραμονή πελατών στον εσωτερικό χώρο ευθύνης των επιχειρήσεων αυτών.

Καταστήματα τροφίμων

(π.χ. σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, ζαχαροπλαστεία), φαρμακεία, πρατήρια υγρών καυσίμων, pet shop, καθαριστήρια, καταστήματα πώλησης καπνικών/ατμιστικών προϊόντων

•Τήρηση των γενικών μέτρων (χρήση μάσκας, αποστάσεις, απολυμαντικά, εξαερισμός), υπό την έννοια τήρησης των προβλεπόμενων αποστάσεων στον κύριο χώρο του καταστήματος (εξαιρούνται βοηθητικοί χώροι, αποθήκες, γραφεία, χώροι στάθμευσης).

•Ειδική απολύμανση σε τροχήλατα και μη καρότσια/καλάθια, όπου υφίστανται, με ανάπτυξη καθημερινού προγράμματος απολύμανσης, το οποίο επιδεικνύεται στις αρμόδιες αρχές. Πλέον για τις αποστάσεις ισχύει το γενικό μέτρο [ένα (1) άτομο ανά 2 τ.μ.] σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.

Επιπλέον, με την κοινή υπουργική απόφαση καταργείται από σήμερα το προαιρετικό διευρυμένο ωράριο λειτουργίας το οποίο ίσχυε για τα σούπερ μάρκετ και ήταν από τις 7:00 έως τις 21:30 και για τα εμπορικά που ήταν από τις 7:00 έως τις 21:00.

 

Λιανεμπόριο

Λειτουργία επιχειρήσεων λιανεμπορίου, συμπεριλαμβανομένων των εμπορικών κέντρων (mall) και των εκπτωτικών χωριών, καθώς και των καταστημάτων λιανικού εμπορίου που λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας τύπου “κατάστημα εντός καταστήματος” (shops in a shop), τηρουμένων των γενικών μέτρων (χρήση μάσκας, αποστάσεις, απολυμαντικά, εξαερισμός).Πλέον για τις αποστάσεις ισχύει το γενικό μέτρο [ένα (1) άτομο ανά 2 τ.μ.] σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.

Παιδότοποι

Λειτουργία παιδότοπων σε υπαίθριο χώρο υπό των ακόλουθων ειδικότερων κανόνων:

  • Ένα (1) παιδί ανά 5 τ.μ.
  • Είσοδος ανηλίκων με αρνητικό αυτοδιαγνωστικό έλεγχο (selftest)
  • Έως δύο (2) σύνοδοι με μάσκα στον χώρο αναμονής

Λειτουργία παιδότοπων σε εσωτερικό χώρο με τήρηση των ακόλουθων ειδικότερων κανόνων:

  • Ένα (1) παιδί ανά 5 τ.μ.
  • Οι ανήλικοι από τεσσάρων (4) έως και έντεκα (11) ετών, προσκομίζουν δήλωση αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) και οι ανήλικοι έως και δεκαεπτά (17) ετών βεβαίωση ελέγχου για κορωνοϊό COVID-19 (PCR ή rapid test)
  • Η είσοδος για τους συνοδούς επιτρέπεται αποκλειστικά και μόνο σε όσους επιδεικνύουν:
    [α] πιστοποιητικό εμβολιασμού, ή
    [β] πιστοποιητικό νόσησης.

Για τα τραπεζοκαθίσματα ισχύουν οι αντίστοιχοι υγειονομικοί όροι σε υπαίθριο ή εσωτερικό χώρο

Γυμναστήρια

  • Τήρηση των μέτρων στους κοινόχρηστους χώρους.
  • Δυνατότητα λειτουργίας είτε μόνο για πρόσωπα που έχουν εμβολιασθεί ή νοσήσει (αμιγείς χώροι) είτε, πλην αυτών, και για τα πρόσωπα που προσκομίζουν αρνητικό αποτέλεσμα διαγνωστικού ελέγχου (PCR ή rapid test) (μικτοί χώροι).
  • Οι ως άνω υποχρεώσεις καταλαμβάνουν ανηλίκους από δώδεκα (12) ετών και άνω.
    Οι ανήλικοι από τεσσάρων (4) έως και έντεκα ετών, δύνανται να προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test)
  • Λειτουργία με υποχρεωτική τήρηση κανόνων λειτουργίας, απαιτήσεων και διαδικασιών του Παραρτήματος 11

 

Κομμωτήρια, υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής, φυσικής ευεξίας κ.λπ.

  • Απαγορεύεται η αναμονή πελατών στον χώρο, εκτός αν είναι πλήρως εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες
  • Ειδικώς για τις υπηρεσίες μανικιούρ, πεντικιούρ, ποδολογίας και καλλωπισμού νυχιών, ανάπτυξη διαχωριστικού πετάσματος τύπου plexiglass.

Share this post