ΕΣΩ: Αντίθετο με το “γιουσουρούμ” στην Ευκαρπία

ΕΣΩ: Αντίθετο με το “γιουσουρούμ” στην Ευκαρπία

λογοτυπο-colour

Ωραιόκαστρο   16/10/2018

Ο πρόεδρος και τα μέλη του Δ.Σ. του Εμπορικού Συλλόγου Ωραιοκάστρου, δηλώνουμε την αντίθεσή μας στην επαναλειτουργία της υπαίθριας Κυριακάτικης αγοράς «Γιουσουρούμ» στην περιοχή της Ευκαρπίας και συντασσόμαστε απόλυτα με την επιστολή διαμαρτυρίας του Ε.Ε.Θ. και του προέδρου του κ Μιχάλη Ζορπίδη.

Η επιστολή έχει ως εξής:

Κύριε Δήμαρχε,

Σας ευχαριστώ για την καλοσύνη σας να πληροφορήσετε επίσημα το Επιμελητήριο μας για την απόφαση του Δήμου σας να επιτρέψει τη λειτουργία υπαίθριας κυριακάτικης αγοράς στην Ευκαρπία. Η απόφασή σας βρίσκει κάθετα αντίθετο το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης για λόγους που σχετίζονται με την ευταξία και την τήρηση της νομοθεσίας αλλά και τις συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού που αυτή δημιουργεί.

Αξιότιμε Κύριε Δήμαρχε,

Σας είναι γνωστό το ασφυκτικό περιβάλλον μέσα στο οποίο αναγκάζονται να λειτουργούν όσοι επαγγελματίες και καταστηματάρχες έχουν επιβιώσει έως τώρα. Η υπερφορολόγηση, η γραφειοκρατία και κυρίως η μείωση της αγοραστικής δύναμης του πολίτη έχουν οδηγήσει πολλούς συναδέλφους στην ανεργία. Το κράτος μας δεν έχει λάβει ποτέ την παραμικρή μέριμνα για μας ώστε να μας υποβοηθήσει να παραμείνουμε στην αγορά, παρά το αναμφισβήτητο γεγονός ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν την ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας. Μέσα στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται δυστυχώς και η δική σας απόφαση. Η υπαίθρια αγορά και μάλιστα την Κυριακή έρχεται σε αντίθεση με τα συμφέροντα των επαγγελματιών και των καταστηματαρχών, που είναι δημότες σας. Αφαιρεί όγκο εργασίας από τους ανθρώπους που πληρώνουν με αιματηρές προσπάθειες τους δημοτικούς φόρους, την εφορία και τις ασφαλιστικές εισφορές αλλά αιμοδοτούν παράλληλα την τοπική και εθνική οικονομία, μέσω της αλυσίδας της οικονομίας. Η λειτουργία υπαίθριας αγοράς αποτελεί κραυγαλέα παραβίαση των κανόνων της αγοράς και δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού! Είναι αμφίβολο εάν οι άνθρωποι που θα πωλούν στο γιουσουρούμ αυτό αγαθά και προϊόντα ακριβώς ίδια με αυτά που πωλούν συνάδελφοι του στεγασμένου εμπορίου, πληρώνουν φόρους, ΦΠΑ και ασφαλιστικές εισφορές. Εάν δεν επιβαρύνονται με κάποιους από τους φόρους και χαράτσια που έχουν επιβληθεί στους νόμιμα λειτουργούντες συναδέλφους μας τότε είναι λογικό να μπορούν να προσφέρουν τα προϊόντα τους φθηνότερα. Ωστόσο, η διαφορά αυτή προκύπτει από αντικοινωνικούς τρόπους.

Για τους λόγους αυτούς το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης σας καλεί να αποσύρετε την απόφασή σας και να μην επιτρέψετε την λειτουργία ανοικτής αγοράς στην Ευκαρπία, σεβόμενοι πρώτα απ’ όλα τους δημότες σας και συναδέλφους μας.

 

Για το ΕΕΘ

Μιχάλης Ζορπίδης

Πρόεδρος

Για το Δ.Σ.

Ο πρόεδρος                                Η γενική γραμματέας

Βασίλης Ιακωβίδης                       Μυρτώ Γιαννακού

Share this post