ΕΡΓΑΝΗ: Άνοιξε η πλατφόρμα για δηλώσεις – αποζημιώσεις για τις αναστολές του Νοεμβρίου

ΕΡΓΑΝΗ: Άνοιξε η πλατφόρμα για δηλώσεις – αποζημιώσεις για τις αναστολές του Νοεμβρίου

16.11.2020

Άνοιξαν οι πλατφόρμες για εργοδότες (“Εργάνη”) και τους εργαζομένους (supportemployees.services.gov.gr)
προκειμένου να προχωρήσουν στις δηλώσεις περί αναστολής των συμβάσεων των εργαζομένων.

Όσον αφορά στους εργοδότες και στους εργαζομένους των επιχειρήσεων που έκλεισαν (στις 3 και στις 7 Νοεμβρίου) με κρατική εντολή για υγειονομικούς λόγους, μπορούν να υποβάλλουν δηλώσεις έως τις 24 Νοεμβρίου.

Όσον αφορά στους εργοδότες και τους εργαζομένους πληττόμενων πλην ανοιχτών επιχειρήσεων, μπορούν να υποβάλλουν δηλώσεις έως τις 7 Δεκεμβρίου.

Η καταβολή των αποζημιώσεων για τους υπό αναστολή εργαζομένους των κλειστών -με κρατική εντολή- επιχειρήσεων, θα συντελεστεί στις 27 Νοεμβρίου.

Oι αποζημιώσεις στους υπό αναστολή εργαζομένους των πληττόμενων ανοιχτών επιχειρήσεων θα καταβληθούν στις 11 Δεκεμβρίου.

Σημειώνεται πως τρία είναι τα βασικά νέα στοιχεία των αναστολών συμβάσεων εργασίας για τον τρέχοντα μήνα.

Το πρώτο νέο στοιχείο είναι η αύξηση του ύψους της αποζημίωσης στα 800 ευρώ έναντι των 534 ευρώ που ήταν έως και τον περασμένο μήνα.

Έτσι, ανά ημέρα, η ειδική αποζημίωση ανέρχεται σε 26,6 ευρώ. Έτσι, οι εργαζόμενοι που βγήκαν σε αναστολή από τις 3 Νοεμβρίου, θα λάβουν αποζημίωση για 27 μέρες, δηλαδή ποσό ύψους 718 ευρώ. Όσοι βγουν σε αναστολή από τις 7 Νοεμβρίου, θα λάβουν αποζημίωση για 23 μέρες, ύψους 611 ευρώ.

Το δεύτερο νέο στοιχείο είναι ότι όλες τις πληττόμενες επιχειρήσεις μπορούν να βγάλουν σε αναστολή  έως και το 100% των εργαζομένων τους. Πιο συγκεκριμένα, σε αναστολή μπορούν να τεθούν οι συμβάσεις εργαζομένων όλων ανεξαιρέτως των πληττομένων επιχειρήσεων, βάσει της διευρυμένης λίστας του περασμένου Απριλίου και όχι μόνο του τουρισμού, της εστίασης, του αθλητισμού, του πολιτισμού και των μεταφορών.

Αφορά τόσο στις επιχειρήσεις που έκλεισαν στις 3 Νοεμβρίου (ή νωρίτερα) με κρατική εντολή, όσο και εκείνες που θα κλείσουν από τις 7 Νοεμβρίου. Επίσης, αφορά στις πληττόμενες επιχειρήσεις, οι οποίες θα παραμείνουν ανοιχτές. Η αναστολή της σύμβασης εργασίας ισχύει υποχρεωτικά από την ημερομηνία αναστολής λειτουργίας μίας επιχείρησης έως και την 30η Νοεμβρίου.

Έτσι για τις επιχειρήσεις που έκλεισαν στις 3 Νοεμβρίου, η αναστολή θα ισχύσει υποχρεωτικά από τις 3 έως και τις 30 Νοεμβρίου, δηλαδή για 27 ημέρες. Για τις επιχειρήσεις που θα κλείσουν στις 7 Νοεμβρίου, η αναστολή θα ισχύσει υποχρεωτικά  από τις 7 έως και τις 30 Νοεμβρίου, δηλαδή για 23 μέρες.

Επίσης, μία πληττόμενη επιχείρηση, η οποία δεν έχει προβλεφθεί για την ώρα να κλείσει με κρατική εντολή μπορεί να βγάλει σε αναστολή προσωπικό της από την 1η έως και την 30η Νοεμβρίου.

Το τρίτο νέο στοιχείο  είναι πως σε αναστολή μπορούν να βγουν όσοι προσλήφθηκαν έως και την 4η Νοεμβρίου (δηλαδή τρεις μόλις μέρες πριν το γενικό lock down του ερχόμενου Σαββάτου), ενώ πχ τον Οκτώβριο  σε αναστολή μπορούσαν να βγουν όσοι είχαν προσληφθεί έως τις 15 Σεπτεμβρίου  (δηλ. 15 μέρες πριν την έναρξη της αναστολής).

Κατ΄ άλλα και για τις αναστολές του Νοεμβρίου, συνεχίζουν να ισχύει η ρήτρα μη απόλυσης τόσο για το διάστημα που ισχύουν αναστολές, όσο για ισόχρονο διάστημα μετά τη λήξη τους. Έτσι, για τις επιχειρήσεις που βγάλουν  σε υποχρεωτική αναστολή το προσωπικό τους πχ για 23 μέρες (από την 7η Νοεμβρίου), ισχύει απαγόρευση απόλυση οποιοδήποτε εργαζομένου της όχι μόνο έως τις 30 Νοεμβρίου, αλλά και έως τις 23 Δεκεμβρίου.

Για τις επιχειρήσεις που βγάλουν υποχρεωτικά  σε αναστολή προσωπικό τους από τις 3 Νοεμβρίου έως και τις 30 Νοεμβρίου, δηλαδή για 27 μέρες, απαγορεύεται η απόλυση προσωπικό όχι μόνο έως τις 30 Νοεμβρίου, αλλά και έως τις 27 Δεκεμβρίου.

πηγή:capital.gr

Share this post