Επιστολή προέδρου Ε.Σ.Ω. προς Υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης – Επενδύσεων

Επιστολή προέδρου Ε.Σ.Ω. προς Υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης – Επενδύσεων

Ωραιόκαστρο, 9.11.2020
Αρ.Πρωτ. 143

Προς
Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα
Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεωνκ. Άδωνη Γεωργιάδη

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (Ε.Ε.Θ.)
Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (Ε.Σ.Ε.Ε.)
Ομοσπονδία Εμπορίου Παραγωγικότητας και Επιχειρηματικότητας Κεντρικής Μακεδονίας και Θράκης (Ο.Ε.Π.Ε.Κ.Α.Μ.Θ.)

 

Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί,

Η πανδημία του covid-19 δυστυχώς συνεχίζει να πλήττει βαθύτατα τις επιχειρήσεις και να δοκιμάζει την αντοχή των επιχειρηματιών. Έπειτα και του δεύτερου lockdown που βιώνουμε στη Θεσσαλονίκη από τις 3/11/2020, με την αναστολή λειτουργίας και του λιανεμπορίου, οι επιχειρηματίες είναι πλέον σε πολύ δυσμενή κατάσταση. Με τις πληγές ανοιχτές ακόμη από το πρώτο lockdown με αρκετές επιχειρήσεις να έχουν βάλει οριστικό λουκέτο, έχουν χαθεί πολλές θέσεις εργασίας και αυτός ο κίνδυνος είναι προ των πυλών να συνεχιστεί με αυξητικούς ρυθμούς.

Με τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων, όποτε κι αν έρθει αυτή σε βάθος χρόνου, θα χαθεί η χριστουγεννιάτικη εορταστική περίοδος, όπως είχε χαθεί και η περίοδος του Πάσχα για τις επιχειρήσεις. Ο πενιχρός τζίρος των επιχειρήσεων θα φέρει πολλά δεινά στους ελεύθερους επαγγελματίες, στη «ραχοκοκαλιά» όπως θέλουν να την αποκαλούν όλες οι κυβερνήσεις της οικονομίας της χώρας.

Οι συνέπειες του δεύτερου lockdown στην ήδη επιβαρυμένη οικονομία θα είναι μακροχρόνιες και δύσκολα πλέον αναστρέψιμες. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η ελληνική οικονομία που είχε αρχίσει να βγαίνει από μια 10ετή ύφεση, τα μέτρα ανακούφισης που δήλωσε η κυβέρνηση για τους εμπόρους και τους ελεύθερους επαγγελματίες δυστυχώς για μία ακόμη φορά είναι αδύνατα και ελλιποβαρή των περιστάσεων των οποίων βιώνουμε για να αναχαιτίσουν την κρίση η οποία έρχεται. Για πολλοστή φορά η εκάστοτε κυβέρνηση μας αντιμετωπίζει σαν τη «χρυσή αγελάδα που αρμέγει» όλα τα χρόνια. Δεν είναι δυνατόν να δίνονται σε μια επιχείρηση ελάχιστα επιδόματα και να θεωρείτε ότι μπορεί να αντεπεξέλθει και να συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά. Είναι καταστροφική η μέχρι τώρα αντιμετώπιση της κάθε επιχείρησης.

Η αναστολή των πληρωμών δεν δίνουν μόνιμη λύση στο πρόβλημα αξιότιμοι κύριοι, όλα αυτά θα τα βρούμε μπροστά μας όλοι. Δεν νοείται οι επιχειρήσεις να μπορούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους και μετά το δεύτερο lockdown να επέλθουν στην κανονικότητα. Ακούμε για δάνεια επιχειρήσεων με κρατικές εγγυήσεις και με αυστηρούς όρους, δεδομένου όμως τη συσσώρευση υποχρεώσεων από το παρελθόν είναι αδύνατη στην πραγματικότητα η δανειοδότησή μας. Ακούμε για ρυθμίσεις και παράταση πληρωμών, αυτά κύριοι δε λύνουν το πρόβλημα και δεν επαναφέρουν την οικονομία. Δε θέλουμε και δεν είμαστε στη θέση να φορτωθούμε κι άλλες ρυθμίσεις σε μια περίοδο που οι περισσότεροι ελεύθεροι επαγγελματίες είναι φορτωμένοι με υπέρογκα χρέη.

Τα μέτρα τα οποία οραματίζεστε, με τη δεδομένη πτώση του τζίρου, θα μας γυρίσετε να ζήσουμε ξανά καταστάσεις του 2009 και του 2010, ενδεχομένως και χειρότερες από αυτές, αν εσείς δεν δράσετε ουσιαστικά για να στηρίξετε την οικονομία.

Το πραγματικό ενδιαφέρον της κυβέρνησης προς την οικονομία και τη στήριξη των επαγγελματιών θα ήταν όλες οι ρυθμίσεις παλαιές και νέες να γίνουν μία μακροχρόνια της τάξεως των 120 δόσεων με ουσιαστική περίοδο χάριτος και φυσικά με χαμηλό επιτόκιο. Είναι ανθρωπίνως αδύνατο να αντεπεξέλθουμε στις πληρωμές παλαιών ρυθμίσεων, νέων υποχρεώσεων που δημιουργούνται αυτό το διάστημα και ταυτόχρονα να πληρώνουμε και όλα τα τρέχοντα για να μη χάσουμε παλαιές ρυθμίσεις. Επικεντρωθείτε στη μία ρύθμιση για όλα και για όλους.

 

Με εκτίμηση
Ιακωβίδης Βασίλειος
Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Ωραιοκάστρου

Share this post