Δημοσιεύθηκε η νέα ΚΥΑ με τα μέτρα από 12 έως 19 Απριλίου

Δημοσιεύθηκε η νέα ΚΥΑ με τα μέτρα από 12 έως 19 Απριλίου

Δευτέρα, 12 Απριλίου 2021

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η νέα υπουργική απόφαση με τα “Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας για το διάστημα από τη Δευτέρα, 12 Απριλίου 2021 και ώρα 6:00 έως και τη Δευτέρα, 19 Απριλίου 2021 και ώρα 6:00.”

Η Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης εντάσσεται στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου.

Τα έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας ανά πεδίο δραστηριότητας και επίπεδο επιδημιολογικής επιβάρυνσης διαμορφώνονται ως εξής:

Λιανεμπόριο

Σε κάθε περίπτωση επιτρέπονται: α) η λειτουργία επιχειρήσεων τηλεπικοινωνιών αποκλειστικά κατά το σκέλος που αφορά στην επισκευή συσκευών, την εξόφληση λογαριασμών και την ανανέωση υπολοίπου χωρίς να απαιτείται ραντεβού, β) τα περίπτερα, τα οποία δύνανται να λειτουργούν είκοσι τέσσερις (24) ώρες.

  • Λειτουργία επιχειρήσεων λιανεμπορίου μόνο α) με τη διαδικασία της εξ αποστάσεως προαγοράς/προεπιλογής των αγαθών με ηλεκτρονικό η τηλεφωνικό μέσω για παραλαβή/αγορά εκτός καταστήματος (click away) κατόπιν ραντεβού
    Ειδικότερα:
  • Καταχώρηση της παραγγελίας/ραντεβού από την επιχείρηση και αποστολή στον πελάτη είτε ηλεκτρονικού αποδεικτικού εγγράφου της αγοράς (προπληρωμένη παραγγελία) ή του ραντεβού είτε μηνύματος (SMS) που φέρει τα εξής στοιχεία:
    – επωνυμία, διεύθυνση και ΑΦΜ της επιχείρησης
    – χρονικό διάστημα παραλαβής
  • Παραλαβή από ένα (1) άτομο και μόνο
  • Πληρωμή μόνο ηλεκτρονικά ή με POS κατά την παραλαβή
  • Κατά την παραλαβή εκτός καταστήματος (click away)
    – τήρηση ελάχιστης απόστασης δύο (2) μέτρων μεταξύ πελατών
    – μέγιστος αριθμός ατόμων στην αναμονή: εννέα (9) άτομα
    – μέγιστος χρόνος παραμονής στο σημείο παραλαβής: δέκα (10) λεπτά
  • Εξαιρούνται από την ανωτέρω διαδικασία του click away οι επαγγελματίες – αγοραστές που σχετίζονται άμεσα με τον κλάδο της οικοδομής, οι οποίοι οφείλουν
    – κατά την είσοδο στο κατάστημα να επιδεικνύουν το έγγραφο από το οποίο αποδεικνύεται η επαγγελματική τους ιδιότητα
    – να εκδίδουν τιμολόγιο και όχι απόδειξη λιανικής πώλησης
  • Προαιρετικό (διευρυμένο) ωράριο λειτουργίας από τις 7:00 έως τις 20:30, κατά τις ημέρες Δευτέρα έως Σάββατο (μη επιτρεπόμενης της λειτουργίας κατά την ημέρα Κυριακή)
  • Αναστέλλεται η λειτουργία των καταστημάτων λιανικού εμπορίου που λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας τύπου “κατάστημα εντός καταστήματος” (shops in a shop)
  • Αναστέλλεται η λειτουργία των εμπορικών κέντρων (mall) και εκπτωτικών χωριών, εξαιρουμένων των φαρμακείων και των super market, τα οποία λειτουργούν υπό την προϋπόθεση ότι διαθέτουν ανεξάρτητη είσοδο για τους καταναλωτές.

Καταστήματα τροφίμων
(π.χ. σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, ζαχαροπλαστεία), φαρμακεία, πρατήρια υγρών καυσίμων, pet shop, καθαριστήρια, καταστήματα πώλησης καπνικών/ατμιστικών προϊόντων

  • Ένα (1) άτομο για κάθε 25 τ.μ. στον κύριο χώρο του καταστήματος (εξαιρούνται βοηθητικοί χώροι, αποθήκες, γραφεία, χώροι στάθμευσης).
  • Απόσταση ενάμισι (1,5) μέτρου μεταξύ των ατόμων.
  • Ειδικώς ως προς τα καταστήματα τροφίμων τηρείται απόσταση δύο (2) μέτρων μεταξύ των πελατών κατά τον χρόνο αναμονής στα ταμεία.
  • Υποχρέωση καταστημάτων τροφίμων για ανάρτηση με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο του μέγιστου αριθμού καταναλωτών που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του καταστήματος.
  • Ειδική απολύμανση σε τροχήλατα και μη καρότσια/καλάθια, όπου υφίστανται, με ανάπτυξη καθημερινού προγράμματος απολύμανσης, το οποίο επιδεικνύεται στις αρμόδιες αρχές.
  • Προαιρετικό (διευρυμένο) ωράριο λειτουργίας από τις 7:00 έως τις 20:30, και με την εξαίρεση, ως προς τα καταστήματα τροφίμων, της λειτουργίας υπηρεσιών διανομής προϊόντων (delivery), η οποία επιτρέπεται να λειτουργεί σε κάθε περίπτωση έως τη 1:00

Εστίαση
(π.χ. εστιατόρια [πλην φοιτητικών εστιατορίων], καφέ, ίντερνετ καφέ, κυλικεία, αναψυκτήρια, καντίνες, catering)

  • Αναστολή λειτουργίας
  • Οι υπηρεσίες παροχής προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away), διανομής προϊόντων (delivery) και καθ’ οδόν εξυπηρέτησης (drive-through) επιτρέπονται μόνο στο πλαίσιο των λόγων μετακίνησης των πολιτών που ορίζονται στην παρούσα, χωρίς πάντως την παραμονή πελατών στον εσωτερικό ή εξωτερικό χώρο ευθύνης των επιχειρήσεων αυτών.
  • Από την αναστολή λειτουργίας εξαιρούνται εστιατόρια, αναψυκτήρια, καφέ που λειτουργούν εντός ξενοδοχείων, εφόσον εξυπηρετούν μόνο τους διαμένοντες σε αυτά και υπό την προϋπόθεση ότι λαμβάνονται μέτρα αποφυγής συνωστισμού και τηρούνται οι αποστάσεις τραπεζοκαθισμάτων και κανόνων υγιεινής.

Δείτε αναλυτικά το ΦΕΚ ΕΔΩ

Share this post