Έκτακτα μέτρα προστασίας προς αποφυγεί της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας έως και την Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2021

Έκτακτα μέτρα προστασίας προς αποφυγεί της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας έως και την Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2021

14.12.2020

Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείαςαπό τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειαςγια το διάστημα από την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2020 και ώρα 6:00 έως και την Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2021 και ώρα 6:00

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η Κοινή Υπουργική Απόφαση Δ1α/ΓΠ.οικ.80189/12-12-2020 (ΦΕΚ 5486Β – επισυνάπτεται στην παρούσα) με την οποία καθορίζονται τα έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού στο σύνολο της Επικράτειας έως και την Πέμπτη, 7 Ιανουαρίου 2021.

Σε ότι αφορά το εμπόριο, οι διατάξεις της πιο πάνω απόφασης ορίζουν τα εξής:

1. Το λιανεμπόριο παραμένει σε αναστολή λειτουργίας. Επιτρέπεται:
α) Η εξ’ αποστάσεως προαγορά/προεπιλογή των αγαθών μέσω ηλεκτρονικής ή τηλεφωνικής παραγγελίας (click away).
β) Η καταχώρηση της παραγγελίας από την επιχείρηση και αποστολή στον πελάτη είτε ηλεκτρονικού αποδεικτικού της αγοράς (προπληρωμένη παραγγελία) είτε μηνύματος SMS που φέρει τα εξής στοιχεία: βα) επωνυμία, διεύθυνση και Αριθμό Φορολογικού Μητρώου της επιχείρησης, ββ) χρονικό διάστημα παραλαβής που δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 2 ώρες συνολικά.
γ) Παραλαβή μόνο από 1 άτομο και μόνο από ειδικά διαμορφωμένο εξωτερικό χώρο των καταστημάτων. Η πληρωμή δεν θα γίνεται με μετρητά αλλά μόνο ηλεκτρονικά ή με POS στον εξωτερικό του καταστήματος χώρο, εκεί όπου παραλαμβάνεται το προϊόν.
δ) Κατά την παραλαβή: δα) τήρηση ελάχιστης απόστασης 2 μέτρων μεταξύ πελατών, δβ) μέγιστος αριθμός ατόμων στην αναμονή τα 9 άτομα και δγ) μέγιστος χρόνος παραμονής στο σημείο παραλαβής τα 10 λεπτά.
ε) Στην διαδικασία click away σύμφωνα με τα παραπάνω, μπορούν να ενταχθούν και οι επιχειρήσεις που βρίσκονται σε κλειστού τύπου εμπορικά κέντρα ή λειτουργούν με το σύστημα shop-in a-shop.

2. Η διενέργεια εργασιών χωρίς την παρουσία κοινού και με την θύρα εισόδου κλειδωμένη επιτρέπεται σε κάθε περίπτωση.

3. Από την απαγόρευση εξαιρούνται και γι’ αυτή την εβδομάδα οι επιχειρήσεις λιανικής που κατά την 4 η Δεκεμβρίου 2020 ήδη είχαν ως κύριο έναν από τους ΚΑΔ διάθεσης αμιγώς εποχικών χριστουγεννιάτικων ειδών, ως εξής:
– Λιανικό εμπόριο φωτιστικών διατάξεων των τύπων που χρησιμοποιούνται στα χριστουγεννιάτικα δέντρα (ΚΑΔ 47.59.56.16).
– Λιανικό εμπόριο απομιμήσεων χριστουγεννιάτικων δέντρων (ΚΑΔ 47.65.67.02).
– Λιανικό εμπόριο εορταστικών ειδών γενικά (ΚΑΔ 47.65.67.06).
– Λιανικό εμπόριο εορταστικών, αποκριάτικων και άλλων ψυχαγωγικών ειδών κλπ. (ΚΑΔ 47.65.67.07).
Απαγορεύεται στις επιχειρήσεις που διαθέτουν τους παραπάνω ΚΑΔ ως δευτερεύοντες να πωλούν τα εν λόγω προϊόντα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι επιχειρήσεις που παραμένουν ανοιχτές δεν τα διαθέτουν, ενώ επιχειρήσεις που είναι κλειστές και έχουν αυτούς τους δευτερεύοντες ΚΑΔ δεν ανοίγουν εκ του λόγου αυτού.

4. Επιτρέπεται από σήμερα, Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου, το λιανικό εμπόριο βιβλίων από εξειδικευμένα καταστήματα με κύριο ΚΑΔ 47.61 υπό τις εξής προϋποθέσεις:
α) Παρουσία 4 ατόμων έως 100 τ.μ. και 1 άτομο για κάθε 15 τ.μ. επιπλέον.
β) Προαιρετικό (διευρυμένο) ωράριο λειτουργίας από τις 7 π.μ. έως τις 9 μ.μ.
γ) Δυνατότητα λειτουργίας τις Κυριακές 20 και 27 Δεκεμβρίου 2020.

5. Τα καταστήματα πώλησης καπνικών και ψιλικών λειτουργούν έως τις 21.00.
Τα περίπτερα συνεχίζουν να λειτουργούν σε 24άωρη βάση.

6. Διατηρείται η απαγόρευση πώλησης διαρκών προϊόντων από τα σούπερ μάρκετ, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα καθορισμένα από τις προηγούμενες Υπουργικές Αποφάσεις.
Κατά τα λοιπά, τα καταστήματα τροφίμων (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, ζαχαροπλαστεία) εξακολουθούν να λειτουργούν, τηρώντας τις κάτωθι προϋποθέσεις:
– Κλείσιμο στις 21.00.
– Χωρητικότητα 4 άτομα έως 100 τ.μ. και 1 άτομο για κάθε 10 τ.μ. επιπλέον.
– Απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ των ατόμων.
– Ειδική απολύμανση στα σκεύη που χρησιμοποιούν οι πελάτες.

7. Άρση της παράκαμψης του νόμου από τις μεγάλες επιχειρήσεις και την τελική απαγόρευση της δήθεν χονδρικής – λιανικής πώλησης που πήγαν να εφαρμόσουν τις τελευταίες ημέρες. Πλέον, η πώληση σε επαγγελματίες με την φυσική παρουσία τους θα διέπεται από τις εξής προϋποθέσεις:

  • Η πώληση εντός καταστήματος επιτρέπεται μόνο για προϊόντα που σχετίζονται άμεσα με τον κλάδο της οικοδομής.
  • Η προσέλευση των επαγγελματιών-αγοραστών γίνεται με τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων περί μάσκας, χρήσης απολυμαντικού κατά την είσοδο και τήρησης ελάχιστης απόστασης 1,5 μέτρου.
  • Κατά την είσοδο στο κατάστημα οι επαγγελματίες- αγοραστές επιδεικνύουν έγγραφο από το οποίο αποδεικνύεται η επαγγελματική τους ιδιότητα.
  • Επιτρέπονται πωλήσεις μόνο με έκδοση τιμολογίου και όχι με απόδειξη λιανικής πώλησης.
  • Η αναλογία επαγγελματιών-αγοραστών στον χώρο έκθεσης των επιχειρήσεων είναι 4 άτομα ανά 200 τ.μ. Στα σημεία τιμολόγησης τηρείται απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ των πελατών και μεταξύ υπαλλήλων και πελατών.
  • Απαγορεύεται η παρουσία μη επαγγελματία αυτοτελώς ή ως συνοδού άλλου επαγγελματία.

8. Οι επιχειρήσεις που λειτουργούν (εσωτερικές υπηρεσίες, λογιστικές υπηρεσίες, χονδρεμπόριο κλπ.) θα πρέπει:

  • Να χρησιμοποιούν μόνο το αναγκαίο προσωπικό.
  • Να παρέχουν ειδική άδεια στους εργαζόμενους που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου.
  • Να εφαρμόζουν υποχρεωτική τηλεργασία στο μέγιστο βαθμό, εφόσον το επιτρέπει η φύση των καθηκόντων.
  • Να τηρούν απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ των ατόμων και διενέργεια συναντήσεων με συμμετοχή το πολύ 7 ατόμων.

9. Παραμένει η υποχρέωση χρήση μάσκας παντού, σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, συμπεριλαμβανομένων και των χώρων εργασίας.
Εξαιρούνται μόνο όσοι εργάζονται σε ατομικό χώρο χωρίς την παρουσία οποιουδήποτε άλλου προσώπου. Από την υποχρέωση υποχρεωτικής χρήσης μάσκας παντού εξαιρούνται επίσης όσοι έχουν αναπνευστικά προβλήματα και τα παιδιά κάτω των 4 ετών.

10. Η γενική απαγόρευση της κυκλοφορίας διατηρείται. Επιτρέπεται η μετακίνηση εκτός περιφερειακής ενότητας για λόγους εργασίας και με τις αναγκαίες βεβαιώσεις.

Τέλος, τα διοικητικά πρόστιμα που προβλέπονται για μη συμμόρφωση με τις διατάξεις της ως άνω Υπουργικής Απόφασης είναι εξοντωτικά και κυμαίνονται από 2.000 έως 50.000 ευρώ με αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης από 15 έως 90 ημέρες.

Δείτε την ΚΥΑ 5486-12.12.2020-lockdown-έως-7.1.2021

Share this post