Δόμνα Μιχαηλίδου: Από 1.7.2024 πλήρης εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας στη βιομηχανία, στο λιανεμπόριο και στις λαϊκές αγορές

Δόμνα Μιχαηλίδου: Από 1.7.2024 πλήρης εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας στη βιομηχανία, στο λιανεμπόριο και στις λαϊκές αγορές

Τετάρτη, 15 Μαΐου 2024

Δόμνα Μιχαηλίδου: «Με την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας εξασφαλίζουμε την προστασία των εργαζομένων και των συνεπών επιχειρήσεων»

«Η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας, το εργαλείο που προωθεί τη διαφάνεια στην αγορά εργασίας, αποτελεί μια από τις σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις που έχουμε υλοποιήσει και η οποία θα εφαρμοστεί στο σύνολο των οικονομικών δραστηριοτήτων της χώρας μέσα στο προσεχές διάστημα». Αυτό δήλωσε η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου, κατά τη διάρκεια ενημερωτικής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΕΒΕΑ).

«Θα συνεχίσουμε», επεσήμανε η Δόμνα Μιχαηλίδου, «να εργαζόμαστε με τα Επιμελητήρια και τους Κοινωνικούς Εταίρους προκειμένου η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας να λειτουργήσει αποτελεσματικά σε όλους τους τομείς της οικονομίας συμβάλλοντας στη διαμόρφωση ενός υγιούς και ανταγωνιστικού περιβάλλοντος τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τις επιχειρήσεις της χώρας».

Όπως ανέφερε η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, «με την καταγραφή του ωραρίου εργασίας με ακρίβεια και σε πραγματικό χρόνο διασφαλίζεται ότι οι εργαζόμενοι αμείβονται δίκαια ενώ περιορίζονται τα φαινόμενα για αδήλωτη ή υποδηλωμένη εργασία και εισφοροδιαφυγή». Μάλιστα παρουσιάζοντας στοιχεία από την εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας στους κλάδους όπου εφαρμόζεται δηλαδή σε σούπερ μάρκετ, τράπεζες, εταιρείες security και ΔΕΚΟ, η Υπουργός ανέφερε πως περισσότεροι από 3.500 εργαζόμενοι, από 250 επιχειρήσεις, επειδή εντοπίστηκαν από τον ηλεκτρονικό έλεγχο της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, έχουν πληρωθεί τα δεδουλευμένα τους. «Με την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας εξασφαλίζουμε την προστασία των εργαζομένων και των συνεπών επιχειρήσεων», τόνισε η Υπουργός.

Η Δόμνα Μιχαηλίδου αναφέρθηκε και στην απόφαση του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης η πλήρης εφαρμογή  της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας στις επιχειρήσεις που υπάγονται στους κλάδους της βιομηχανίας και του λιανεμπορίου αλλά και στις λαϊκές αγορές να ξεκινήσει την 1η Ιουλίου του 2024.

Η απόφαση αυτή, ελήφθη, είπε η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, λαμβάνοντας υπόψιν τα αιτήματα της αγοράς από τους κλάδους της βιομηχανίας και του λιανεμπορίου. «Πλέον έχουν τον απαιτούμενο χρόνο για να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις του σύνθετου αυτού και πολυεπίπεδου έργου και να προβούν στις απαιτούμενες ενέργειες ώστε να συγχρονιστούν με το νέο πληροφοριακό σύστημα Εργάνη ΙΙ που θα λειτουργήσει από την 1η Ιουλίου» σημείωσε.

«Είμαστε αισιόδοξοι» κατέληξε η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, «πως μέσα στους επόμενους δύο μήνες, σε συνδυασμό με την έναρξη λειτουργίας του «ΕΓΑΝΗ ΙΙ» θα έχουμε επιλύσει τα περισσότερα προβλήματα που μας έχουν επισημανθεί καθώς θα είναι δυνατή και η απολογιστική καταχώρηση στο σύστημα τυχόν τροποποιήσεων του ωραρίου και των υπερωριών».

πηγή:ypergasias.gov.gr/

Share this post