1ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ «Η Μετά COVID-19 ΕΠΟΧΗ.ΥΓΙΕΙΣ, ΒΙΩΣΙΜΕΣ ΠΟΛΕΙΣ: ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ, ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ & ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ»

1ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ «Η Μετά COVID-19 ΕΠΟΧΗ.ΥΓΙΕΙΣ, ΒΙΩΣΙΜΕΣ ΠΟΛΕΙΣ: ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ, ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ & ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ»

Παρασκευή, 24 Ιουνίου 2022

Η «κρίση» της πανδημίας και της κλιματικής αλλαγής δημιουργεί νέες προκλήσεις και προβληματισμούς ,ενώ ταυτόχρονα απαιτεί νέες προσεγγίσεις.
Η ΕΕ βελτιώνει την ετοιμότητά της σε καταστάσεις υγειονομικής ανάγκης, ενώ ταυτόχρονα αναπτύσσει ενοποιημένα εργαλεία όχι μόνο για την πρόβλεψη επιδημιολογικών εξάρσεων αλλά και περιβαλλοντικών «κρίσεων» που απειλούν τη Δημόσια Υγεία.
Στο επίκεντρο αυτών  των ευρωπαϊκών δράσεων και των επιστημονικών –τεχνολογικών εξελίξεων που δρομολογούνται τίθεται η Αστική Υγεία.

Το Συνέδριο «Η ΜΕΤΑ COVID-19 ΕΠΟΧΗ. ΥΓΙΕΙΣ, ΒΙΩΣΙΜΕΣ ΠΟΛΕΙΣ: ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ, ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ & ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ» προσεγγίζει και αποτυπώνει το νέο τοπίο, δημιουργώντας «βήμα» για έναν γόνιμο διάλογο ανάμεσα στην επιστημονική κοινότητα και τους κοινωνικούς, πολιτειακούς και κοινωνικούς φορείς, με στόχο τη συνδιαμόρφωση πρακτικών που αφορούν στην Δημόσια Υγεία, Ευζωία και Ευημερία.

Τα βασικά ζητήματα που θα τεθούν στη διάρκεια του διήμερου Συνεδρίου το οποίο πραγματοποιείται υβριδικά (ζωντανά και on-line) στη ΔΕΘ HELEXPO, στην αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης, είναι:

  • Πολιτικές ελευθερίες, Δημοκρατία, Ενημέρωση και Παραπληροφόρηση
  • Φυσικοί και ενεργειακοί πόροι και κυκλική οικονομία – ευκαιρίες ή προκλήσεις?
  • Περιβάλλον, Κλιματική Αλλαγή & Υγεία
  • Η ζωή στο μέλλον-Περιβάλλον, κλιματική αλλαγή & υγεία
  • Πόλεις & Ποιότητα Ζωής-Νέα μοντέλα ευζωίας

Το Συνέδριο διοργανώνεται από το Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Μηχανικής-Ερευνητική Δομή HERACLES, το Κέντρο Διεπιστημονικής Έρευνας & Καινοτομίας και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Δείτε ΕΔΩ την πρόσκληση

Όπως χαρακτηριστικά τονίζει ο Διευθυντής του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης, «στόχος μας είναι να διατυπωθούν σ αυτό το Forum απόψεις για τον μετασχηματισμό των πόλεων έτσι ώστε να προωθούν τη Δημόσια Υγεία , την ευεξία και ταυτόχρονα να είναι βιώσιμες, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η βιωσιμότητα είναι ο οδικός χάρτης που έχουμε για να προσανατολιστούμε και να προσδιορίσουμε το μέλλον μας ως κοινωνία, αλλά και να κληροδοτήσουμε ποιότητα ζωής και για τις επόμενες γενιές. Αφορά στην προστασία του περιβάλλοντος, της δουλειάς μας, του πολιτισμού μας, ακόμη και το πώς θέλουμε να διαχειριζόμαστε την πληροφορία. Γιατί η πληροφορία είναι ένας σημαντικός ανανεώσιμος πόρος. Τα θέματα της ψηφιοποίησης, των δεξιοτήτων σε αυτήν την υγιή και βιώσιμη πόλη που διαμορφώνουμε είναι μια σημαντική παρακαταθήκη για τη νέα γενιά και ταυτόχρονα μια διασφάλιση για τις παλαιότερες. Κι αυτό ακριβώς είναι το διακύβευμα: όχι μόνο να ζήσουμε εμείς καλύτερα, αλλά να κληροδοτήσουμε μια καλύτερη μοίρα στην επόμενη γενιά, στα παιδιά μας» .
Όλες οι εργασίες του Συνεδρίου έχουν ελεύθερη συμμετοχή και παράλληλα θα μεταδίδονται με livestreaming.  Στην αίθουσα «Αιμίλιος Ριάδης» στη ΔΕΘ HELEXPO όπου θα πραγματοποιηθεί το Συνέδριο θα λειτουργούν συσκευές καθαρισμού του αέρα και θα ληφθούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας από την πανδημία.

πηγή:eeth.gr

Share this post