Προσφορά θέσεων μαθητείας από τον ιδιωτικό τομέα για το «Μεταλυκειακό έτος – Τάξη μαθητείας» περιόδου 2025 – 2026

Προσφορά θέσεων μαθητείας από τον ιδιωτικό τομέα για το «Μεταλυκειακό έτος – Τάξη μαθητείας» περιόδου 2025 – 2026

Πέμπτη, 22 Μαΐου 2025

Προσφορά θέσεων μαθητείας από τον ιδιωτικό τομέα για το «Μεταλυκειακό έτος
Τάξη μαθητείας» περιόδου 2025-2026

Η Γενική Γραμματεία Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Διά Βίου Μάθησης, συνεχίζοντας την προσπάθεια αναβάθμισης των μαθησιακών διαδρομών που συνδέουν την εκπαίδευση με την αγορά εργασίας, απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση σε όλους τους φορείς του ιδιωτικού τομέα για την προσφορά θέσεων μαθητείας για την περίοδο 2025-2026, έως την Κυριακή 31-08-2025 και ώρα 23:59 (έναρξη των τμημάτων τον Οκτώβριο του 2025).

Στο πλαίσιο αυτό, η Γενική Γραμματέας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Διά Βίου Μάθησης έχει ήδη απευθύνει πρόσκληση στους φορείς του δημόσιου τομέα, προκειμένου να προσφέρουν θέσεις, στηρίζοντας έτσι το Μεταλυκειακό Έτος-Τάξη Μαθητείας, που αποτελεί ένα από τα πρωτοποριακά σχήματα μαθητείας ενηλίκων σε όλη την Ευρώπη.

Οι επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα που επιθυμούν να συμβάλουν ενεργά στην ενίσχυση του θεσμού της μαθητείας καλούνται να καταχωρίσουν τις διαθέσιμες θέσεις τους μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος στη διεύθυνση: https://e-mathiteia.minedu.gov.gr και να ακολουθήσουν τις οδηγίες που βρίσκονται στην ενότητα «Διεπαφή Επιχειρήσεων».

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συμβουλεύονται το Ενημερωτικό Σημείωμα για Εργοδότες περιόδου 2025-2026.

 

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Το Μεταλυκειακό έτος – Τάξη μαθητείας απευθύνεται σε κατόχους απολυτηρίου Λυκείου και πτυχίου ΕΠΑ.Λ., και περιλαμβάνει:

Α. «Πρόγραμμα μάθησης σε εργασιακό χώρο»: Δύναται να πραγματοποιείται από 1η Οκτωβρίου έως την 31η Αυγούστου εκάστου έτους με μέγιστη διάρκεια 172 ημερολογιακών ημερών (για να θεωρηθεί το πρόγραμμα ολοκληρωμένο), συμπεριλαμβανομένων των 12 ημερών κανονικής άδειας. Το πρόγραμμα τριάντα δύο (32) ωρών εβδομαδιαίως είναι επιμερισμένο σε τέσσερις (4) ημέρες, οκτώ (8) ώρες την ημέρα, εξαιρουμένων των εβδομάδων που περιλαμβάνουν επίσημες αργίες και του χρονικού διαστήματος που ο εργοδότης παραμένει κλειστός. Επισημαίνεται ότι η χορήγηση των κανονικών αδειών (12 εργάσιμες ημέρες) είναι υποχρεωτική μέχρι τη λήξη της σύμβασης μαθητείας ή των αναλογικών αδειών μέχρι τη διακοπή της σύμβασης. Περισσότερες πληροφορίες περιλαμβάνονται στον Κανονισμό Λειτουργίας του «Μεταλυκειακού έτους-Τάξη μαθητείας».

Β. «Εργαστηριακό μάθημα ειδικότητας»: Δύναται να πραγματοποιείται από 1η Οκτωβρίου, διδάσκεται μία (1) ημέρα την εβδομάδα για επτά (7) διδακτικές ώρες από εκπαιδευτικό προσωπικό του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού σε Εργαστηριακά Κέντρα (ΕΚ) ή/και σε Σχολικά Εργαστήρια των ΕΠΑ.Λ.

Το πρόγραμμα θεωρείται ολοκληρωμένο με τη συμπλήρωση των ωρών του εργαστηριακού μαθήματος ειδικότητας και των ημερών μάθησης στον εργασιακό χώρο όπως αυτά καθορίζονται στον Οδηγό Κατάρτισης κάθε ειδικότητας.

 

6 + 1 ΚΑΛΟΙ ΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΤΕ ΣΤΗ ΜΑΘΗΤΕΙΑ

1. Η μαθητεία αποφέρει οφέλη τόσο στους μαθητευόμενους όσο και στις επιχειρήσεις. Οι μαθητευόμενοι αποκτούν σημαντική εργασιακή εμπειρία, ενώ παράλληλα οι επιχειρήσεις έχουν την ευκαιρία να επενδύσουν στο ανθρώπινο δυναμικό που αποτελεί το μέλλον του τόπου και να παρέχουν τις γνώσεις και δεξιότητες που έχει ανάγκη η αγορά εργασίας ανά επαγγελματική δραστηριότητα.

2. Το κόστος της επένδυσης σε νέους μαθητευόμενους είναι χαμηλό, καθώς οι επιχειρήσεις επιβαρύνονται μόνο με τις ασφαλιστικές εισφορές του μαθητευόμενου.

3. Τα προγράμματα μαθητείας περιλαμβάνουν εκπαίδευση σε θέματα ασφάλειας και ως εκ τούτου προωθούν την υγεία και ασφάλεια στον εργασιακό χώρο.

4. Η μαθητεία βοηθάει τις επιχειρήσεις να αναπτύξουν μια δεξαμενή μελλοντικών εργαζόμενων υψηλής εξειδίκευσης.

5. Οι μαθητευόμενοι φέρνουν καινοτόμες ιδέες και προοπτικές στον χώρο εργασίας και δημιουργούν μια καινούργια εργασιακή κουλτούρα.

6. Η μαθητεία ενισχύει την ποικιλομορφία μεταξύ του προσωπικού και βελτιώνει την εικόνα της εταιρείας/επιχείρησης, συντελώντας σε ένα πιο ανοικτό και χωρίς αποκλεισμούς εργασιακό περιβάλλον.

7. Πολλές ΜΜΕ θεωρούν διοικητικό φόρτο την πρόσληψη μαθητευόμενων. Ωστόσο, οι κανόνες συμβάλλουν στην ανάδειξη της αξιοπιστίας και της συστηματικής υλοποίησης της μάθησης στον χώρο εργασίας και το διοικητικό βάρος αντισταθμίζεται από τα οφέλη που αποκομίζει μια επιχείρηση συμμετέχοντας στο «Μεταλυκειακό Έτος – Τάξη Μαθητείας».

 

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για να συμμετέχω στο «Πρόγραμμα μάθησης σε εργασιακό χώρο» του «Μεταλυκειακού Έτους – Τάξη Μαθητείας» ως εργοδότης;

Για να συμμετέχετε στο Πρόγραμμα ως εργοδότες θα πρέπει:
 να υπάρχει στον χώρο εργασίας ένα έμπειρο στέλεχος ίδιας ή συναφούς ειδικότητας με τον/την μαθητευόμενο/-η που θα οριστεί ως «εκπαιδευτής στον χώρο εργασίας» και θα αναλάβει την αποτελεσματική υλοποίηση των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων στον χώρο εργασίας, την παρακολούθηση της προόδου του εκπαιδευόμενου/-ης και την ανατροφοδότηση του/της υπεύθυνου/- ης εκπαιδευτικού της εκπαιδευτικής μονάδας μέσω της οποίας ο/η μαθητευόμενος/-η συμμετέχει στο πρόγραμμα.

 να διαθέτετε τις κατάλληλες εγκαταστάσεις για την εκπαίδευση στον χώρο σας στη συγκεκριμένη ειδικότητα, τα κατάλληλα μέσα και τον κατάλληλο εξοπλισμό.

 να φροντίζετε για την τήρηση των όρων υγείας και ασφάλειας στην εργασία που προβλέπονται από τις κείμενες διατάξεις για την προστασία των εργαζομένων και να παρέχετε τα απαραίτητα ατομικά μέσα προστασίας στους μαθητευόμενους.

 να φροντίζετε για την τήρηση του Προγράμματος Σπουδών/Οδηγού κατάρτισης της ειδικότητας των μαθητευόμενων.

 

Ποια είναι η οικονομική επιβάρυνση για την επιχείρησή μου;

Το ποσοστό αποζημίωσης του/της μαθητευόμενου/-ης ορίζεται στο ενενήντα πέντε τοις εκατό (95%) επί του νόμιμου, νομοθετημένου, κατώτατου ορίου του ημερομισθίου εργατοτεχνίτη, ήτοι 37,34€, ή όπως αυτό διαμορφώνεται από το αρμόδιο υπουργείο. Το καθαρό ποσό της επιδότησης καταβάλλεται από την Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ Υ.ΠΑΙ.Θ.Α. / Ειδικός Λογαριασμός Υ.ΠΑΙ.Θ.Α. στους μαθητευόμενους και προέρχεται από πόρους του Προγράμματος «Ανθρώπινου Δυναμικού και Κοινωνικής Συνοχής» του ΕΣΠΑ 2021 -2027 και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο+ και το Ελληνικό Δημόσιο. Ο εργοδότης καταβάλλει μηνιαίως τις νόμιμες ασφαλιστικές εισφορές όπως αυτές ορίζονται από το αρμόδιο υπουργείο για το σύνολο των ημερών παρουσίας στον εργασιακό χώρο. Για τις ημέρες που ο/η μαθητευόμενος/-η βρίσκεται σε κανονική άδεια (12 ημέρες), ο εργοδότης επιβαρύνεται και με το σύνολο της ημερήσιας αποζημίωσης του/της μαθητευόμενου/- ης.

πηγή://gsvetlly.minedu.gov.gr/

Share this post