ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΕΣΕΕ

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΕΣΕΕ

Αθήνα, 24 Μαΐου 2018

Δελτίο Τύπου

Με επίκεντρο τα φλέγοντα θέματα των επιχειρήσεων και του εμπορίου συνεδρίασε χθες, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΕΕ.

Συνεδρίασε, χθες, 23 Μαΐου 2018 το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΕΕ με τα τρέχοντα θέματα που απασχολούν την αγορά και συγκεκριμένα, η εφαρμογή από την 25 η Μαΐου του νέου Γενικού Κανονισμού για την Προστασία Προσωπικών Δεδομένων (GDPR E.E. 2016/679), οι βελτιώσεις στον Νόμο 4469/2017 Εξωδικαστικού Μηχανισμού ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών και στον Νόμο 3869/2010 για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά (Νόμος  ατσέλη-Σταθάκη) που προστατεύει την 1 η κατοικία και το εισόδημα κάλυψης των εύλογων δαπανών διαβίωσης, το νομικό πλαίσιο των προσφορών και εκπτώσεων, η μεσολάβηση, η διαιτησία και ο μηχανισμός αντιπροσωπευτικότητας για την επέκταση των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας, η ανάπτυξη του θεσμού των μικροχρηματοδοτήσεων (μικροδανείων) στην Ελλάδα, και τέλος η συμμετοχή της ΕΣΕΕ στην Πανεθνική Ημέρα Δράσης (30 Μαΐου 2018) που διοργανώνεται από την «Κοινωνική Συμμαχία» ενάντια στην λιτότητα, την ανεργία και την υπερφορολόγηση.

Πιο αναλυτικά:
1. Μετά την εκτενή ενημέρωση για τις υποχρεώσεις που θέτει ο νέος Γενικός Κανονισμός για την Προστασία Προσωπικών Δεδομένων (GDPR E.E. 2016/679) από ειδικό εμπειρογνώμονα σε θέματα προστασίας προσωπικών δεδομένων, αποφασίστηκε η αποστολή σχετικής ενημερωτικής εγκυκλίου στις Ομοσπονδίες της ΕΣΕΕ και τους Εμπορικούς Συλλόγους, καθώς επίσης και ένα κείμενο-πρότυπο για την παροχή συγκατάθεσης για τη χρήση Προσωπικών Δεδομένων από τις επιχειρήσεις.

2. Παρουσιάστηκαν και συζητήθηκαν οι βελτιώσεις στον Νόμο 4469/2017 Εξωδικαστικού Μηχανισμού ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών και στον Νόμο 3869/2010 για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά (Νόμος Κατσέλη-Σταθάκη) που προστατεύει την 1η κατοικία και το εισόδημα κάλυψης των εύλογων δαπανών διαβίωσης.

3. Πραγματοποιήθηκε ενημέρωση από τον Πρόεδρο της ΕΣΕΕ μετά την ολοκλήρωση του κύκλου συναντήσεων με το Υπουργείο Εργασίας και τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας για τη μεσολάβηση και τη διαιτησία στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, όπως επίσης και για τον μηχανισμό αντιπροσωπευτικότητας για την επέκταση των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

4. Συζητήθηκε το Ερωτηματολόγιο που απέστειλε η Γενική Γραμματεία Εμπορίου για το νομικό πλαίσιο των προσφορών και εκπτώσεων και αποφασίστηκε η αποστολή του στις Ομοσπονδίες και τους Εμπορικούς Συλλόγους, όπως επίσης και σε επιλεγμένο δείγμα επιχειρήσεων του ΙΝΕΜΥ. Αποφασίστηκε επίσης, κατά την απάντηση της ΕΣΕΕ στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου, να επισημανθούν τα συμπεράσματα για το μέτρο των ενδιάμεσων εκπτώσεων.

5. Μετά την εκτενή ενημέρωση της κ. Mπιάνκα Γκλαβάνη, μέλους του ΔΣ της Action Finance Initiative (AFI), για το έργο και τη δραστηριότητα της AFΙ στην Ελλάδα όσον αφορά στην παροχή μικροπιστώσεων και τη συμβουλευτική προς τους επιχειρηματίες, συζητήθηκε η ανάπτυξη του θεσμού των μικροχρηματοδοτήσεων στην Ελλάδα.

6. Η ΕΣΕΕ στηρίζει και θα συμμετάσχει στην Πανεθνική Ημέρα Δράσης (30 Μαΐου 2018) που διοργανώνεται από την «Κοινωνική Συμμαχία» ενάντια στην λιτότητα, την ανεργία και την υπερφορολόγηση, επισημαίνοντας ότι είναι ημέρα δράσης και όχι απεργίας, γι’ αυτό και τα καταστήματα θα παραμείνουν ανοικτά. Στη συγκέντρωση της Πανεθνικής Ημέρας Δράσης, η οποία θα λάβει χώρα στην πλατεία Κλαυθμώνος και ώρα 11:00, η ΕΣΕΕ θα εκπροσωπηθεί από τον Οικονομικό της Επόπτη κ. Νίκο Κογιουμτσή και το μέλος του Δ.Σ. κ. Νίκο Μανεσιώτη

Τέλος, πριν την έναρξη του Διοικητικού Συμβουλίου, το Προεδρείο της ΕΣΕΕ συναντήθηκε με τον Βουλευτή Α΄ Αθηνών και Τομεάρχη Εθνικής Άμυνας της Νέας Δημοκρατίας κ. Βασίλη Κικίλια.

Ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Βασίλης Κορκίδης, μετά τη συνάντηση, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Η επίσκεψη του κ. Βασίλη Κικίλια στην ΕΣΕΕ δείχνει το έμπρακτο ενδιαφέρον της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για τα προβλήματα της μικρομεσαίας επιχείρησης. Στη συνάντηση είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε μια σειρά θεμάτων για την προστασία του νόμιμα στεγασμένου εμπορίου, τη δημόσια τάξη και ασφάλεια στα μεγάλα αστικά κέντρα και να διατυπώσουμε τις προτάσεις μας για την ενίσχυση των ΜμΕ, ενώ ταυτόχρονα να ακούσουμε τις θέσεις της Νέας Δημοκρατίας. Είναι σημαντικό τα προβλήματα των μικρομεσαίων της αγοράς να τεθούν στο επίκεντρο της συζήτησης για την ανάπτυξη με στόχο την ενίσχυση της εθνικής μας οικονομίας.»

Share this post