Στη Βουλή η ρύθμιση με 120 δόσεις για όλα τα χρέη προς ΟΤΑ

Στη Βουλή η ρύθμιση με 120 δόσεις για όλα τα χρέη προς ΟΤΑ

18.12.2020

Αν ο οφειλέτης επιλέξει την τμηματική καταβολή τότε η πρώτη δόση καταβάλλεται εντός 3 εργάσιμων

Οι προωθούμενες διατάξεις έχουν συμπεριληφθεί σε πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης που αναμένεται να ακολουθήσει κατεπείγουσα διαδικασία για να ψηφιστεί την ερχόμενη Δευτέρα.

Η ρύθμιση αφορά τόσο τα χρέη που δημιουργήθηκαν την περίοδο της πανδημίας αλλά και όλα τα χρέη του παρελθόντος καθώς δεν προβλέπεται κατώτερο χρονικό όριο γέννησης οφειλής. Κατά συνέπεια θα συμπεριληφθούν σε αυτή και χρέη από κλήσεις της δημοτικής αστυνομίας που είχαν «κοπεί» την περίοδο 2015 – 16 αλλά πρόσφατα έγιναν απαιτητές από τους παραβάτες.

Σύμφωνα με την διάταξη αν ο οφειλέτης καταβάλει εφάπαξ το ποσό της οφειλής τότε διαγράφονται όλες οι προσαυξήσεις, τόκοι και πρόστιμα λόγω εκπρόθεσμης υποβολής ή μη υποβολής ή ανακριβούς δήλωσης ή λόγω μη καταβολής τέλος.

Αν εξοφληθούν σε 2 εως 12 δόσεις η απαλλαγή ανέρχεται σε 90%

Αν εξοφληθούν σε 13 εγς 48 δόσεις απαλλαγή κατά 80%

Αν εξοφληθούν σε 49 εως 72 δόσεις απαλλαγή 70%

Αν εξοφληθούν σε 73 εως 120 δόσεις απαλλαγή 60%.

Αν ο οφειλέτης επιλέξει την τμηματική καταβολή τότε η πρώτη δόση καταβάλλεται εντός 3 εργάσιμων από την ημέρα ένταξης στη ρύθμιση ενώ οι υπόλοιπες δόσεις καταβάλλονται εως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του αντίστοιχου μήνα. Κάθε δόση πλην της τελευταία δεν μπορεί να είναι μικρότερη από 20 ευρώ για φυσικά πρόσωπα και 50 ευρώ για επιχειρήσεις ενώ η καθυστέρηση καταβολής δόσης συνεπάγεται επιβάρυνση με μηνιαία προσαύξηση 2%. Εάν ο οφειλέτης δεν καταβάλλει 3 συνεχόμενες δόσεις χάνει την ρύθμιση.

πηγή:protothema.gr

Share this post