Σ. Πέτσας: Απομακρύνεται η 7η Δεκεμβρίου για άρση του lockdown

Σ. Πέτσας: Απομακρύνεται η 7η Δεκεμβρίου για άρση του lockdown

02.12.2020

Στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» μίλησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας,
ο οποίος προανήγγειλε παράταση του lockdown και μετά τις 7 Δεκεμβρίου.

Ο κ. Πέτσας ανέφερε ότι τα δεδομένα της πανδημίας αυτή τη στιγμή μας δείχνουν μία σταθεροποίηση ή και μείωση κρουσμάτων ενώ υπάρχουν θετικά στοιχεία, όπως ότι τα εξιτήρια είναι περισσότερα από τις εισαγωγές ασθενών. Την ίδια στιγμή, σημείωσε, αυξάνει ο αριθμός των απλών κενών κλινών. «Βλέπουμε σταθερή ή πτωτική πορεία, αλλά θέλουμε περισσότερο χρόνο» είπε ο κ.Πέτσας συμπληρώνοντας ότι απομακρύνεται  η 7η Δεκεμβρίου για σταδιακή άρση μέτρων lockdown. Οι αποφάσεις θα ληφθούν στο τέλος της εβδομάδας.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να έχουν ολοκληρωθεί οι εμβολιασμοί των πολιτών κατά του κορωνοϊού μέχρι το τέλος Ιουνίου, τόνισε εξάλλου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Υπογράμμισε ότι οι εμβολιασμοί μόλις εγκριθούν από τους αρμόδιους οργανισμούς θα ξεκινήσουν, τοποθετώντας τες -σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις της πολιτείας-  κατά τα τέλη Δεκεμβρίου με αρχές Ιανουαρίου.

«Η προμήθεια που θα έχουμε τον Ιανουάριο είναι σχετικά μικρή και για το λόγο αυτό θα γίνει προτεραιοποίηση για τους υγειονομικούς και τα ευάλωτα άτομα του πληθυσμού και σιγά σιγά θα επεκταθεί ο εμβολιασμός στις άλλες ομάδες» είπε. Στόχος που έχει τεθεί από το υπουργείο Υγείας είναι πάνω από 2.100.000 άνθρωποι να μπορούν να εμβολιαστούν το μηνα, έτσι ώστε όλοι οι Έλληνες αν το επιθυμούν να έχουν εμβολιαστεί μέχρι το τέλος Ιουνίου.

Η κυβέρνηση θα ξεκινήσει εκστρατεία ενημέρωσης προκειμένου να πειστούν οι πολίτες ενώ ρόλο σε αυτό θα παίξει και το παράδειγμα που θα δώσει το πολιτικό προσωπικό. «Η πειθώ είναι αυτή που θα ξεκλειδώσει την επιτυχία στον εμβολιασμό» είπε χαρακτηριστικά.

Λογικό είναι στην αρχή αναμένεται ότι θα υπάρχει επιφυλακτικότητα από τους πολίτες αλλά το ποσοστό όσων θα θέλουν να κάνουν το εμβόλιο θα ανέβει στην πορεία.

Σχολιάζοντας την ευκολία με την οποία θα μπορεί να ταξιδέψει κάποιος σε περίπτωση που δεν εμβολιαστεί και αν θα υπάρχει πιστοποιητικό υγείας για διάφορες άλλες δραστηριότητες, απάντησε ότι τέτοιου είδους σκέψεις υπάρχουν παγκοσμίως,  χαρακτηρίζοντας τες ως ένα είδος κινήτρου που έχει πέσει στο τραπέζι προκειμένου να υπάρχει μεγαλύτερο ποσοστό εμβολιασμού. «Δεν γνωρίζουμε τι μορφή θα πάρει ή αν θα καθιερωθεί κάτι τέτοιο αφού είμαστε στην αρχή αυτής της συζήτησης» είπε σχετικά.

Ερωτηθείς για το αν θα ανοίξουν πρώτα τα σχολεία ή το λιανεμπόριο, ο κ. Πέτσας υποστήριξε ότι ακόμη δεν είναι σε θέση η κυβέρνηση να ανακοινώσει τη σειρά με την οποία θα ανοίξουν και παρέπεμψε στις ανακοινώσεις που θα γίνουν έως το τέλος της εβδομάδας, σχετικά με τον οδικό χάρτη για το άνοιγμα της χώρας.

Μέχρι την Παρασκευή αναμένεται η εισήγηση των λοιμωξιολόγων για τα σχολεία.

Με αυτά τα δεδομένα πάντως, για τα σχολεία και  το λιανεμπόριο απομακρύνεται η πιθανότητα της 7ης Δεκεμβρίου κατά τον κ. Πέτσα.

Σε ερώτηση κατά πόσο είναι πιθανό να λειτουργήσουν αυτήν την περίοδο χειμερινοί προορισμοί- ξενοδοχεία, χιονοδρομικά κέντρα- απάντησε «πολύ δύσκολο». Δεν υπάρχει εξάλλου εισήγηση των ειδικών για Χριστούγεννα δύο ταχυτήτων ανάλογα με κάθε περιοχή. «Παράθυρο» άφησε να βγει το λουκέτο σύντομα από τα κομμωτήρια.

Εξάλλου σημείωσε τον κίνδυνο που υπάρχει για τις ενδοπεριφερειακές μετακινήσεις.

Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις που εκδήλωσε ο Πρόεδρος Συνεταιρισμού Εργαστηριακών Γιατρών για τα πλαφόν στα τεστ κορωνοϊού απάντησε ότι στην εφαρμογή τους θα κριθούν τα προβλήματα διατίμησης, συμπληρώνοντας ότι η αγορά των τεστ, όσον αφορά τα μοριακά και τα rapid, μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτές τις τιμές και «οι τιμές που θεσπίστηκαν είναι εύλογες».

Δεν μπορούσε να συνεχιστεί να υπάρχουν τιμές 70-80 ευρώ για τα μοριακά τεστ και 35-40 για τα rapid, είπε ο κ.Πέτσας. Η αγορά, προσέθεσε, θα ισορροπήσει σε ένα καλό επίπεδο και δεν θα έχουμε προβλήματα. “Ταβάνι” είναι τα 40 ευρώ για τα μοριακά και 10 ευρώ για τα rapid. Σε ό,τι αφορά την αξιοπιστία των rapid test σημείωσε ότι “τα τεστ που έχουμε προμηθευθεί από συγκεκριμένες εταιρείες έχουν πολύ υψηλό βαθμό αξιοπιστίας που πολλές φορές πλησιάζει και το 100%”.

Σχετικά με τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για τη φωτογραφία του πρωθυπουργού χωρίς μάσκα στην Πάρνηθα απάντησε ότι όταν κάποιος πάει για ποδήλατο στο βουνό δεν είναι απαραίτητο να φορά τη μάσκα. Δεν υπάρχουν διαφορετικοί κανόνες για τα πολιτικά πρόσωπα και τους πολίτες, πρόκειται για μια αυθόρμητη φωτογραφία του πρωθυπουργού με πολίτες που συναντά είτε στο δρόμο είτε στο δάσος. Η αντιπολίτευση προσπαθεί να “τραβήξει το θέμα από τα μαλλιά” για να δημιουργήσει γραμμή απέναντι στην κυβέρνηση, σημείωσε ο κ. Πέτσας. Δεν υπάρχουν δυο μετρα και δυο σταθμά για κανέναν.

«Κάνουν αντιπολίτευση με ποδήλατα και τσουρέκια» τη στιγμή που τις προηγούμενες μέρες ο κ. Τσίπρας πήγαινε όπου έβρισκε κάποιο πρόβλημα στα νοσοκομεία ή εκεί όπου «σαν το κοράκι» περίμενε να υπάρξουν θύματα, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Τέλος αναφέρθηκε στην τεράστια επιτυχία του ελληνικού rapid test.

πηγή:megatv.com

Share this post