Οι ανακοινώσεις του Υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη για την εξειδίκευση των μέτρων – Αλλαγές στο ωράριο των καταστημάτων

Οι ανακοινώσεις του Υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη για την εξειδίκευση των μέτρων – Αλλαγές στο ωράριο των καταστημάτων

Παρασκευή, 19 Νοεμβρίου 2021

Σε εξειδίκευση των μέτρων που ανακοίνωσε χτες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προχώρησε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Ο υπουργός ανακοίνωσε μεταξύ άλλων αλλαγή του ωραρίου των καταστημάτων του λιανεμπορίου, τα οποία θα παραμένουν ανοιχτά από τις 10:00 μέχρι τις 21:00.

Η οικονομία και η κοινωνία δεν θα κλείσουν, επισήμανε ο Θάνος Πλεύρης, σημειώνοντας ότι το 95% των ασθενών στις ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι.

Σύμφωνα με τον Θάνο Πλεύρη, έχουμε εξασφαλίσει το σύνολο των κλινών ΜΕΘ από τον ιδιωτικό τομέα, σημειώνοντας ότι το ΕΣΥ πιέζεται αλλά αντέχει. Υπάρχει, πρόσθεσε, συμφωνία και με τις ιδιωτικές κλινικές στην Αττική, αν χρειαστεί, το δημόσιο να πάρει κρεβάτια.

«Το ΕΣΥ πιέζεται αλλά αντέχει» είπε, προσθέτοντας ότι το μέτρο της επίταξης (που ξεκίνησε από σήμερα το πρωί) αν χρειαστεί, θα επεκταθεί.

Στη συνέχεια, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός πως έχουν αυξηθεί τα ποσοστά των εμβολιασμών, τόσο για την πρώτη δόση όσο και για την τρίτη.

Αναφερόμενος στα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν από τον πρωθυπουργό, υπογράμμισε:

 • Οι χώροι όπου επιτρέπεται η πρόσβαση σε όλους γίνεται μόνο με τη χρήση μάσκας
 • Οι χώροι όπου οι ανεμβολίαστοι μπαίνουν με τεστ (χώροι εργασίας, ανοιχτοί χώροι εστίασης, λιανεμπόριο, εκκλησίες).
 • Στους χώρους εργασίας θα ακολουθηθεί κυλιόμενο ωράριο που θα ξεκινά από τις 07:00 έως τις 09:30, ενώ θα υπάρξει και αλλαγή ωραρίου στο λιανεμπόριο.
 • Στους κλειστούς χώρους διασκέδασης (σινεμά, κέντρα, μουσεία, γυμναστήρια) θα μπαίνουν μόνο όσοι διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης.
 • Σε όλους τους ανήλικους, η είσοδος στους κλειστούς χώρους παραμένει με το self test. 

Οι αλλαγές στο ωράριο των καταστημάτων

Ο γενικός γραμματέας Εμπορίου, Σωτήρης Αναγνωστόπουλος, μίλησε για τα μέτρα που θα ισχύουν από τη Δευτέρα.

 • Στους εσωτερικούς χώρους εστίασης μπαίνουν μόνο όσοι διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης, ενώ στους εξωτερικούς χώρους και οι ανεμβολίαστοι, αλλά με test (pcr ή rapid).
 • Στα καταστήματα τροφίμων (σούπερ μάρκετ, κρεοπωλεία, φούρνοι, ζαχαροπλαστεία, κάβες, κλπ) και φαρμακεία και οι ανεμβολίαστοι μπορούν να μπαίνουν χωρίς τεστ, αρκεί να τηρείται ο κανόνας του ενός ατόμου αλλά 9 τ.μ.
 • Η είσοδος στα κέντρα διασκέδασης, θέατρα, κινηματογράφους, μουσεία, εκθέσεις, συνέδρια, γυμναστήρια, γήπεδα έχουν πρόσβαση μόνο όσοι διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης.
 • Στα καταστήματα λιανικού εμπορίου, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής και συναφείς χώρους έχουν πρόσβαση όσοι διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού, νόσησης ή αρνητικό διαγνωστικό τεστ.
 • Από τη Δευτέρα, για να αποφευχθεί ο συνωστισμός στα ΜΜΜ και σε συνάρτηση με το κυλιόμενο ωράριο σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, αλλάζει το ωράριο λειτουργίας στο λιανεμπόριο  στα αστικά κέντρα. Τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά από τις 10:00 έως τις 21:00.
 • Οι έλεγχοι θα είναι συνεχείς και τα πρόστιμα είτε για επιχειρήσεις είτε για τους καταναλωτές, θα είναι υψηλά.

Δείτε ΕΔΩ αναλυτικά τις ανακοινώσεις του Υπουργού υγείας

Share this post