Οικονόμου: Την Τρίτη ανακοινώνονται νέα μέτρα & περιορισμοί για ανεμβολίαστους

Οικονόμου: Την Τρίτη ανακοινώνονται νέα μέτρα & περιορισμοί για ανεμβολίαστους

Δευτέρα, 23 Αυγούστου 2021

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ανακοίνωσε ότι το νέο πλαίσιο λειτουργίας όσον αφορά την πανδημία θα ανακοινωθεί πιθανότατα αύριο Τρίτη, αποκαλύπτοντας ότι η επαναφορά της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους είναι στο τραπέζι, εφόσον το υποδείξει η επιτροπή.

Ανεμβολίαστοι και μάσκες

«Νομίζω την Τρίτη θα ανακοινωθεί το πλαίσιο λειτουργίας της οικονομίας και της κοινωνίας όσον αφορά την πανδημία δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία, επιμένει δεν υποχωρεί, δημιουργεί απειλές σε πείσμα όσων ερμηνεύουν τα πράγματα με το δικό τους τρόπο» πρόσθεσε.

«Ή θα εμβολιαστούν αυτοί οι άνθρωποι, ή θα νοσήσουν, θέτοντας σε κίνδυνο το κοινωνικό σύνολο, κι όσους έχουν εμβολιαστεί, κι αυτό είναι άδικο» ανέφερε για τους ανεμβολίαστους ο κ. Οικονόμου. «Με τους αριθμούς των εμβολιασμών δεν μετράμε ψήφους, μετράμε ανθρώπινες ζωές» παρατήρησε μάλιστα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε ότι είναι πολύ σημαντική πιθανότητα η επαναφορά μάσκας σε εξωτερικούς χώρους αν το υποδείξουν οι ειδικοί.

Διευκρίνισε ότι για συγκεκριμένους χώρους θα υπάρχουν συγκεκριμένα κριτήρια που έχουν να κάνουν με τη φύση της δραστηριότητας πχ ψώνια εκεί υπάρχουν άλλα μέτρα όπως περιορισμός ατόμων μάσκα. Όσοι εμβολιασμένοι θα έχουν περισσότερες επιλογές στον ελεύθερο χρόνο τους και άνεση στις κινήσεις, οι ανεμβολίαστοι θα κάνουν εργαστηριακά τεστ 1 – 2 φόρες την εβδομάδα από το Σεπτέμβριο και μετά με δικά τους έξοδα, σε προκαθορισμένη τιμή.

Γενικό lockdown δεν πρόκειται να υπάρξει, δεν υπάρχει περίπτωση να κλείσει η οικονομία ξεκαθάρισε.

Τα μέτρα που έρχονται από Σεπτέμβριο

Σύμφωνα με τις τις πρώτες πληροφορίες, υπάρχουν σκέψεις να επιτρέπεται η λειτουργία καταστημάτων εστίασης σε κλειστούς χώρους μόνο για εμβολιασμένους και ακόμη και να μπαίνουν οι πολίτες σε εμπορικά καταστήματα μόνο με πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Παράλληλα, εξετάζεται επίσης το ενδεχόμενο να επεκταθεί ο υποχρεωτικός έλεγχος με δύο PCR ή rapid test την εβδομάδα, που έχει ήδη ανακοινωθεί για τους εκπαιδευτικούς, και σε άλλους κλάδους εργαζόμενων. Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται ότι θα έχουν ένα ακόμη κίνητρο για να εμβολιαστούν όσοι περισσότεροι πολίτες, καθώς διαφορετικά θα επιβαρύνονται με το κόστος των δύο τεστ.

Παράλληλα, εξετάζεται και η επαναφορά της καθολικής χρήσης μάσκας σε εξωτερικούς χώρους πέραν των εσωτερικών, τόσο για ανεμβολίαστους όσο και για εμβολιασμένους.

Τι γίνεται με τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς

Εν τω μεταξύ ξεκίνησαν οι πρώτες αναστολές εργασίας άνευ αποδοχών για εργαζόμενους σε γηροκομεία που δεν είχαν εμβολιαστεί μέχρι τις 16 Αυγούστου και ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τη λήξη της προθεσμίας για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό υγειονομικών μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου.

Οι υποχρεωτικοί εμβολιασμοί στις δομές φιλοξενίας ηλικιωμένων φαίνεται πως είχαν αποτέλεσμα, αφού, όπως δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος σε ανάρτησή του στο Facebook:

“Μια εβδομάδα μετά την ενεργοποίηση του υποχρεωτικού εμβολιασμού στις δομές φροντίδας ηλικιωμένων, το ποσοστό των εμβολιασμένων παρουσιάζει ανοδική πορεία. Την περίοδο του Ιουλίου στις ιδιωτικές δομές γήρατος και αναπηρίας, το ποσοστό εμβολιασμού των εργαζομένων ήταν στο 62%, ενώ σήμερα είναι παραπάνω από 85%. Στις δημόσιες δομές, παρατηρήθηκε ακόμη πιο αξιοσημείωτη αύξηση, αφού τον Ιούλιο ήταν εμβολιασμένο το 45% των εργαζομένων και σήμερα έχει εμβολιαστεί το 90% του συνόλου”.

πηγή:news247

Share this post