Επιστρεπτέα προκαταβολή: Όσα πρέπει να γνωρίζετε για να λάβετε οικονομική ενίσχυση

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Όσα πρέπει να γνωρίζετε για να λάβετε οικονομική ενίσχυση

Τρίτη, 09 Φεβρουαρίου 2021

Ανοίγει σε λίγες ημέρες η ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ “myBusinessSupport” για τον 6ο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής σε μια προσπάθεια να ενισχυθούν οικονομικά οι κλάδοι της οικονομίας που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία τον μήνα Ιανουάριο. Στα τέλη του α΄ τριμήνου του 2021, θα ξεκινήσει ένας ακόμα κύκλος Επιστρεπτέας Προκαταβολής με βασική στόχευση την παροχή ρευστότητας σε κλάδους που παραμένουν κλειστοί το Φεβρουάριο.

Επιστρεπτέα προκαταβολή 6

Άμεσα ξεκινά ο 6ος κύκλος της Επιστρεπτέας Προκαταβολής μέσω του οποίου θα διατεθούν 500 εκατ. ευρώ.  Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην στήριξη της εστίασης και των κλάδων που παρέμειναν κλειστοί στα τέλη Ιανουαρίου.

Μέχρι τη Δευτέρα αναμένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ “myBusinessSupport” προκειμένου να υποβληθούν οι αιτήσεις από επιχειρήσεις και επαγγελματίες.

Βασικά χαρακτηριστικά της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 6 είναι ότι

·         Θα ληφθεί υπόψη η μείωση του τζίρου που καταγράφηκε τον Ιανουάριο

·         Το κατώτατο όριο ενίσχυσης για τους κλάδους που δεν παραμένουν κλειστοί θα είναι 500 ευρώ και ανώτατο οι 50.000 ευρώ

·         Οι ελεύθεροι επαγγελματίες χωρίς εργαζόμενους θα λάβουν από 500 έως 1.000 ευρώ ανάλογα με την πτώση των εσόδων που κατέγραψαν τον Ιανουάριο.

Ειδικά για την εστίαση κι άλλους κλάδους της οικονομίας που παρέμειναν κλειστοί τον Ιανουάριο όπως γυμναστήρια, θέατρα, κινηματογράφοι κ.α., το κατώτατο ύψος της ενίσχυσης που μπορούν να λάβουν οι δικαιούχοι μέσω της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 6 διαμορφώνεται ως εξής:

·         1.000 ευρώ για επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους

·         2.000 ευρώ για επιχειρήσεις με 1 έως 5 εργαζόμενους

·         4.000 ευρώ για επιχειρήσεις με 6 έως 20 εργαζόμενους

·         8.000 ευρώ για επιχειρήσεις με περισσότερους από 20 εργαζόμενους.

Όπως στον 4ο και στον 5ο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, το 50% της ενίσχυσης θα είναι μη επιστρεπτέο. Δεδομένου ότι ένας από τους βασικούς στόχους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής είναι εκτός από την παροχή ρευστότητας και η διατήρηση των θέσεων εργασίας, όσοι λάβουν χρήματα μέσω του 6ου κύκλου θα πρέπει να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας έως και τις 31 Ιουλίου 2021.

Τα ποσά στους δικαιούχους αναμένεται να καταβληθούν στις αρχές Μαρτίου.

Επιστρεπτέα προκαταβολή 7

Λίγο αργότερα  θα ακολουθήσει ο 7ος κύκλος της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, ύψους 1 δισ. ευρώ.

Και σε αυτό τον κύκλο, ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην παροχή ρευστότητας στην εστίαση αλλά και στους κλάδους της οικονομίας που δεν λειτουργούν το Φεβρουάριο. Αυτό που θα πρέπει να γνωρίζουν οι ενδιαφερόμενοι είναι ότι στο ποσό που θα λάβουν θα συνυπολογιστεί το ύψος της ενίσχυσης  που θα έχουν πάρει μέσω του 6ου κύκλου.

Και σε αυτό τον 7ο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής θα υπάρξουν αυξημένα κατώτατα ποσά για την εστίαση και τις επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή το Φεβρουάριο. Επίσης σε αυτό τον κύκλο το 50% του ποσού δεν θα επιστραφεί, ενώ η καταβολή της ενίσχυσης στους δικαιούχους θα πραγματοποιηθεί εντός του Απριλίου.

Ολοκληρώνεται ο 5ος κύκλος

Εντός της εβδομάδας ολοκληρώνεται η διαδικασία καταβολής της οικονομικής ενίσχυσης στους δικαιούχους του 5ου κύκλου της Επιστρεπτέας Προκαταβολής.

Η πλατφόρμα για την ενίσχυση νέων επιχειρήσεων που συστάθηκαν από τον Νοέμβριο του 2019 έως και το Φεβρουάριο του 2020 και από τον Αύγουστο έως και τον Οκτώβριο του 2020 έκλεισε. Μέσα στην εβδομάδα περίπου 15.000 επιχειρήσεις, κυρίως νέες οι περισσότερες, αναμένεται να μοιραστούν 200 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, εντός της εβδομάδας και για λίγες ημέρες, τα πρακτορεία του ΟΠΑΠ ΟΠΑΠ-1,85% θα μπορούν να προχωρήσουν σε διόρθωση της δήλωσης ΦΠΑ προκειμένου να ενταχθούν στην επιστρεπτέα προκαταβολή. Η συγκεκριμένη διευκόλυνση αφορά  όσα πρακτορεία είχαν απορριφθεί έως σήμερα και παρουσιάζουν πτώση τζίρου.

Το συνολικό ποσό που θα διατεθεί μέσω των τριών κύκλων της Επιστρεπτέας Προκαταβολής το 2021 πλησιάζει τα 3 δισ. ευρώ.

πηγή:naftemporiki.gr

Share this post