ΕΟΠΥΥ: Κόβει τη σύμβαση με τους ανεμβολίαστους φαρμακοποιούς – Πιστοποίηση του εμβολιασμού με επίσημο έγγραφο στη θύρα του φαρμακείου

ΕΟΠΥΥ: Κόβει τη σύμβαση με τους ανεμβολίαστους φαρμακοποιούς – Πιστοποίηση του εμβολιασμού με επίσημο έγγραφο στη θύρα του φαρμακείου

Τετάρτη, 8 Σεπτεμβρίου 2021

Χρηματικά πρόστιμα και διακοπή της σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ για όσους δεν εμβολιαστούν. Ο εμβολιασμός θα πιστοποιείται με επίσημο έγγραφο στη θύρα του φαρμακείου

Χρηματικά πρόστιμα και διακοπή της σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ είναι η «ποινή» για όσους φαρμακοποιούς δεν προχωρήσουν στον εμβολιασμό τους έναντι της COVID-19, σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά και δημοσιεύει το f.daily.

Τροπολογία του υπουργείου Υγείας σε υπό ψήφιση νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών με τίτλο «Ενίσχυση διαφάνειας και λογοδοσίας σε θεσμικούς φορείς της Πολιτείας, αποκατάσταση της ακεραιότητας του Ενιαίου Συστήματος Κινητικότητας και λοιπές διατάξεις του Υπουργείου Εσωτερικών», περιλαμβάνεται διάταξη που ορίζει ότι οι φαρμακοποιοί (όπως και οι ιδιώτες γιατροί) πρέπει να επικολλήσουν στις θύρες των φαρμακείων τους ανακοίνωση που θα αναφέρει ότι οι εργαζόμενοι έχουν εμβολιαστεί έναντι της COVID-19.

Μάλιστα για όσους δεν ακολουθήσουν την υποχρέωση αυτή, ορίζεται «τσουχτερό» πρόστιμο 300 ευρώ. Το κείμενο της εν λόγω διάταξης αναφέρει στην παράγραφο ε: «Οφείλουν οι επαγγελματίες, που παρέχουν ιατρικές υπηρεσίες σε ιδιωτικές δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (ιδιωτικά ιατρεία, φαρμακεία), να επικολλούν στην εξωτερική θύρα της δομής έγγραφο, με το οποίο ενημερώνουν τους ασθενείς ότι όλοι οι εργαζόμενοι στη δομή έχουν εμβολιαστεί και τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο ύψους 300 ευρώ η παράλειψη τήρησης της εν λόγω υποχρέωσης».

Μεγάλη μερίδα φαρμακοποιών βλέπουν θετικά την εξέλιξη αυτή. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στο f.daily ο Κωνσταντίνος Κακονίκος, φαρμακοποιός στον Άγιο Δημήτριο:

«Οι φαρμακοποιοί εντάσσονται στους επαγγελματίες υγείας που έχουν νομική, ηθική και επαγγελματική υποχρέωση να είναι εμβολιασμένοι! Η σχετική τροπολογία είναι ασφαλώς καλοδεχούμενη, επειδή θα μειώσει τη γραφειοκρατία όπου δεν υπάρχει εμβολιασμός! Ταυτόχρονα μπορεί έστω και τώρα να φέρει μια μικρή μερίδα υγειονομικών στο σημείο αναλογισμού της ευθύνης μας και να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων!».

Διακοπή της σύμβασης του ΕΟΠΥΥ με τους ανεμβολίαστους φαρμακοποιούς

Η ρητή αναφορά σε φαρμακεία αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα, σύμφωνα με τη νομική σύμβουλο του ΦΣΑ, Σ. Αγγέλου, η οποία ξεκαθαρίζει ότι προβλέπεται η διακοπή της σύμβασης του ΕΟΠΥΥ με ανεμβολίαστους φαρμακοποιούς, ενώ θεωρεί ότι σε βελτίωση της διάταξης θα εξαιρεθούν οι πάσχοντες από σοβαρά νοσήματα. Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη έχει γίνει ειδική αναφορά από τον ΠΦΣ που καλύπτει τους ασθενείς φαρμακοποιούς που πρέπει να εξαιρεθούν από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό.

Τέλος για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς, η τροπολογία επιβάλλει πρόστιμα έως 50.000 ευρώ, την καταγγελία της σύμβασης του επαγγελματία με τον ΕΟΠΥΥ και τα δημόσια ασφαλιστικά ταμεία, την αναστολή της δυνατότητας ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και της δυνατότητας εκτέλεσης ηλεκτρονικών συνταγών του ν. 3892/2010.

πηγή:oenet.gr

Share this post