Αδ. Γεωργιάδης: Από 1η Ιανουαρίου 2024 η ψηφιακή κάρτα εργασίας και στο λιανεμπόριο

Αδ. Γεωργιάδης: Από 1η Ιανουαρίου 2024 η ψηφιακή κάρτα εργασίας και στο λιανεμπόριο

Τετάρτη, 1 Νοεμβρίου 2023

Αδ. Γεωργιάδης: Καθολική εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας
μέσα στο επόμενο έτος σε όλη την αγορά εργασίας

Επίσκεψη του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Άδωνι Γεωργιάδη σε κεντρικό κατάστημα αλυσίδας σούπερ μάρκετ για τη λειτουργία της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας

Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Άδωνις Γεωργιάδης, συνοδευόμενος από τη Γ.Γ. Εργασιακών Σχέσεων Άννα Στρατινάκη και στελέχη του Υπουργείου, επισκέφθηκαν σήμερα, Τετάρτη 1η Νοεμβρίου 2023, κεντρικό κατάστημα της αλυσίδας σούπερ μάρκετ «Μασούτης» σχετικά με τη λειτουργία της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας.

Ο κ. Γεωργιάδης, αφού συνομίλησε με εργαζόμενους για τον τρόπο και την χρησιμότητα εφαρμογής της, έκανε την ακόλουθη δήλωση (on camera):

«Ο λόγος που ήρθα σήμερα εδώ και κάνω αυτή τη ζωντανή μετάδοση, είναι για το ότι θα το εφαρμόσουμε καθολικά σε όλη την αγορά εργασίας και σε ένα χρόνο από σήμερα θα είναι παντού. Τελευταίος κλάδος που θα μπει θα είναι η εστίαση και αυτό θα γίνει τον επόμενο Οκτώβριο. Από τις αρχές του χρόνου θα μπαίνουν ολοένα και περισσότεροι κλάδοι. Θέλω να δείξω σε όλους ότι δεν είναι κάτι δύσκολο, δεν είναι κάτι επικίνδυνο και δεν είναι κάτι το οποίο πρέπει να φοβόμαστε. Είναι αντιθέτως μια επανάσταση που θα δουλέψει και υπέρ των επιχειρήσεων και υπέρ των εργαζομένων. Στο τέλος θα έχουμε τη δυνατότητα να έχουμε μια δικαιότερη καταγραφή του πραγματικού χρόνου εργασίας και άρα, δικαιότερες αμοιβές του εργαζομένων. Ταυτόχρονα θα πολεμήσουμε τη φοροδιαφυγή που είναι η μεγαλύτερη μάστιγα στην αγορά εργασίας σήμερα».

Υπεύθυνος καταστήματος:

«Είναι πάρα πολύ εύκολη και απλή η εφαρμογή της. Ουσιαστικά μας δίνει τη δυνατότητα σε πραγματικό χρόνο να βλέπουμε τι ώρα εισέρχεται ο εργαζόμενος και τι ώρα βγαίνει.

Μετά το πρώτο διάστημα, δηλαδή μετά την 1η Ιουλίου του 2022, υπήρχε ένα δοκιμαστικό διάστημα περίπου δύο μηνών, αλλά το συνηθίσαμε και είναι κάτι πάρα πολύ απλό. Και πάνω απ’ όλα νοιώθει και ασφάλεια ο εργαζόμενος, καθώς είναι μια επιπλέον εξασφάλιση του εργαζομένου ότι οι πραγματικές του ώρες καταγράφονται. Το σημαντικό είναι ότι αυτή η διαδικασία, η οποία γίνεται τώρα εδώ αυτόματα σε πραγματικό χρόνο, αποτυπώνεται και στο σύστημα «Εργάνη». Εμείς τουλάχιστον δεν έχουμε κάποιο πρόβλημα όσον αφορά την εφαρμογή του».

Εργαζόμενη καταστήματος:

«Είναι ένα πάρα πολύ καλό εργαλείο. Μπορούμε να ξέρουμε ανά πάσα στιγμή τι ώρα έχουμε έρθει, τι ώρα φεύγουμε, ότι είναι σωστές οι ώρες που πληρωνόμαστε, είναι όλα εντάξει».

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους για το κατά πόσο η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας είναι αποτελεσματική στον εντοπισμό της αδήλωτης εργασίας, ο Άδωνις Γεωργιάδης απάντησε:

«Η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας μέχρι στιγμής έχει εφαρμοστεί στα σούπερ μάρκετ και στις τράπεζες. Εκεί δεν υπήρχε ποτέ μεγάλο πρόβλημα αδήλωτης εργασίας. Ο λόγος που εφαρμόστηκε πρώτα εκεί, είναι λόγω μεγέθους των επιχειρήσεων, καθώς μπορούσαν να το εφαρμόσουν ευκολότερα και έτσι μπορούσαμε να τεστάρουμε ευκολότερα και εμείς την εφαρμογή. Στην πραγματικότητα η μάχη για την αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία, ξεκινάει από την 1η του έτους, όταν πια θα αρχίσει η εφαρμογή να μπαίνει και στις μικρότερες επιχειρήσεις και στο σύνολο της οικονομίας και όταν θα φτάσει και σε όλους εκείνους στους κλάδους που παραδοσιακά έχουν την μεγαλύτερη εισφοροδιαφυγή. Άρα, για να το δούμε αυτό σοβαρά θα χρειαστούμε κάποιους μήνες ακόμα.

Το βέβαιο είναι, ότι η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας σίγουρα θα βοηθήσει τον εντοπισμό της μαύρης εργασίας γιατί θα είναι πιο εύκολος ο έλεγχος και σίγουρα θα βοηθήσει πολύ τον εργαζόμενο στην υποδηλωμένη. Από την ώρα που θα μετράει ανά λεπτό την παρουσία του εργαζόμενου εδώ μέσα, δεν θα μπορεί να γίνει καμία μεταφορά του ωραρίου του εργαζόμενου από την κύρια απασχόληση του στην υποδηλωμένη για να γλιτώνει η επιχείρηση ένσημα. Άρα, ο εργαζόμενος θα πληρώνεται ακριβώς αυτό που δουλεύει και θα πληρώνεται ακριβώς τις υπερωρίες που δουλεύει και έτσι θα αυξηθούν σημαντικά τα εισοδήματα του.

Πιστεύουμε πολύ στην Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας και δουλεύουμε πολύ εντατικά. Θα εκδώσουμε διαφορετικούς οδηγούς εφαρμογής της κάρτας ανά ξεχωριστό κλάδο εργασίας για να μην έχουμε προβλήματα αν κάπου η φύση της εργασίας δημιουργεί, κάποια μη κανονικότητα σε σχέση με τις υπόλοιπες. Θα κάνουμε ξεχωριστούς οδηγούς για την εξ αποστάσεως εργασία, ξεχωριστούς οδηγούς για αυτούς που δουλεύουν έξω από την επιχείρηση, π.χ. τεχνίτες που γυρνάνε γύρω γύρω στις διάφορες γειτονιές. Όλα θα μελετηθούν με πολύ μεγάλη ακρίβεια. Να μην ανησυχεί καμία επιχείρηση και κανένας εργαζόμενους στο ότι θα δημιουργήσει κάπου πρόβλημα. Η κάρτα θα βοηθήσει και τους δυο και κυρίως θα πολεμήσει την εισφοροδιαφυγή που είναι μεγάλη μάστιγα».

Δημοσιογράφος: Πότε και που θα επεκταθεί η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας;

Άδωνις Γεωργιάδης:

«Την 1η Ιανουαρίου ξεκινάει η εφαρμογή της στο λιανικό εμπόριο και στη βιομηχανία και μετά συνεχίζει και στους επόμενους κλάδους. Θα εκδοθεί υπουργική απόφαση σε λίγες μέρες που θα περιέχει όλο το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής της μέσα στο 2024 ανά κλάδο με ημερομηνία. Και από εκεί και πέρα ξεκινάμε τον διάλογο με τους διάφορους κλάδους, θα δούμε και την ΕΣΕΕ αύριο για να συζητήσουμε το λιανικό εμπόριο πώς θα εφαρμοστεί».

Δημοσιογράφος: Ποιοι κλάδοι έχουν προτεραιότητα;

Άδωνις Γεωργιάδης:

«Θα ξεκινήσουμε σε λιανικό εμπόριο και βιομηχανία και μετά θα συνεχίσουμε και στην υπόλοιπη οικονομία. Η εστίαση θα είναι τελευταία».

Share this post