Άρση περιοριστικών μέτρων από αύριο 14 Μαΐου, τέλος τα sms

Άρση περιοριστικών μέτρων από αύριο 14 Μαΐου, τέλος τα sms

Πέμπτη, 13 Μαΐου 2021

Άλμα προς την κανονικότητα, με την κατάργηση των μηνυμάτων για τις μετακινήσεις και του περιορισμού των διαπεριφερειακών μετακινήσεων, καθώς και την περαιτέρω μείωση των ωρών απαγόρευσης της κυκλοφορίας, κάνει η χώρα μας από αύριο. Όπως ανακοίνωσε χθες ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Άκης Σκέρτσος, μετά το ασφαλές, όπως αποδείχθηκε από τα επιδημιολογικά δεδομένα, άνοιγμα του λιανεμπορίου, της εστίασης και της διά ζώσης εκπαίδευσης, από αύριο, 14 Μαΐου, η απαγόρευση κυκλοφορίας μεταφέρεται στις 12.30 π.μ., καταργούνται τα μηνύματα sms προς το 13033 και το 13032, όπως καταργούνται και οι περιορισμοί στις διαπεριφερειακές μετακινήσεις.

Το λιανεμπόριο επιστρέφει στη λειτουργία χωρίς ραντεβού (click in shop) και click away, αλλά με την τήρηση υγειονομικών πρωτοκόλλων όσον αφορά τον αριθμό των πελατών που μπορεί να δέχεται ταυτόχρονα (ένας πελάτης ανά 25 τ.μ.). Στα καταστήματα εστίασης διατηρείται η απαγόρευση της μουσικής όλο τον μήνα Μάιο.

Για τη μετακίνηση των πολιτών προς και από τα νησιά, τον επόμενο ενάμιση μήνα θα ισχύσει η «ελληνική εκδοχή» του πράσινου πιστοποιητικού, που σημαίνει ότι όποιος επιθυμεί να ταξιδέψει προς και από τα νησιά, με εξαίρεση τη Λευκάδα, την Εύβοια και τη Σαλαμίνα, είτε ακτοπλοϊκώς είτε αεροπορικώς, θα πρέπει με την κράτηση του εισιτηρίου να διαθέτει είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού, με τη δεύτερη δόση του εμβολίου να έχει γίνει τουλάχιστον 14 ημέρες πριν από το ταξίδι, είτε αρνητικό τεστ –μοριακό τεστ έως 72 ωρών ή rapid/self test έως 24 ωρών–, είτε να υπάρχει διαβεβαίωση νόσησης δύο έως εννέα μήνες πριν από το ταξίδι. Για τις χερσαίες διαπεριφερειακές μετακινήσεις συνιστάται η τακτική διενέργεια self test.

«Το 2021 δεν είναι το 2020. Έχοντας ζήσει ένα χρόνο με την πανδημία γνωρίζουμε πολύ καλύτερα πώς να διαχειριστούμε τους κινδύνους και να προστατεύσουμε εμάς και τους αγαπημένους μας χωρίς να λαμβάνουμε υπέρμετρα περιοριστικά μέτρα», τόνισε ο κ. Σκέρτσος. Οπως εξήγησε, τα εμβόλια, η συμβολή των self tests, η ανοσία του πληθυσμού και η ενίσχυση του ΕΣΥ είναι οι παράγοντες χάρη στους οποίους φέτος «μπορούμε να πούμε με ασφάλεια ότι αφήνουμε πίσω μας τα lockdowns και ανοίγουμε με ασφάλεια ξανά την οικονομία και τον τουρισμό».

Προειδοποίησε, ωστόσο, ότι «περισσότερη ελευθερία σημαίνει και μεγαλύτερη ευθύνη για όλους μας» και επισήμανε ότι ενόψει της έναρξης της φετινής τουριστικής περιόδου «έχουμε χρέος όλοι να είμαστε πολύ προσεκτικοί, ώστε να βελτιώνουμε κάθε εβδομάδα το επιδημιολογικό προφίλ της χώρας».

Εμβολιασμοί

Ο κ. Σκέρτσος έστειλε μήνυμα υπέρ του εμβολιασμού σε όσους είναι ακόμα διστακτικοί, αναφέροντας ότι από το 1,3 εκατομμύριο πλήρως εμβολιασμένων πολιτών, μόνο το 0,3% έχει νοσήσει από τον κορωνοϊό. Πάντως, σε αυτή τη φάση συνεχίζεται η αθρόα προσέλευση των πολιτών στα εμβολιαστικά κέντρα και εκτιμάται ότι έως τέλος Ιουνίου το 50% των ενηλίκων στην Ελλάδα θα έχει εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση. Όπως ανέφερε χθες ο κ. Κικίλιας, το ποσοστό συνέπειας των πολιτών στο εμβολιαστικό ραντεβού τους είναι 97%. Ο κ. Κικίλιας παρουσίασε τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα του ΕΟΔΥ. Ειδικότερα, χθες καταγράφηκαν 2.489 νέα κρούσματα της COVID-19, εκ των οποίων 750 εντοπίστηκαν έπειτα από self tests, καθώς και 70 θάνατοι ασθενών. Διασωληνωμένοι νοσηλεύονταν χθες 707 ασθενείς –έναντι 732 προχθές–, ενώ ο αριθμός των νέων εισαγωγών ήταν 318. Τέλος, ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε την άρση της αναστολής των αδειών στο προσωπικό του ΕΣΥ.

πηγή:kathimerini.gr

Share this post