Ο ΟΠΙ θα εισπράττει τα πνευματικά δικαιώματα μετά την ΑΕΠΙ

Ο ΟΠΙ θα εισπράττει τα πνευματικά δικαιώματα μετά την ΑΕΠΙ

Δημοσιεύτηκε η απόφαση με την οποία ανατίθεται στον ΟΠΙ η έκτακτη διαχείριση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας.

Ανατέθηκε με υπουργική απόφαση, λοιπόν,  εκτάκτως και για χρονικό διάστημα 2 ετών στον Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΟΠΙ) της διαχείρισης των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας των δικαιούχων της ΑΟΔ του άρθρου 50 του ν. 4481/2017, η άδεια λειτουργίας της οποίας ανακλήθηκε οριστικά με παλαιότερη απόφαση της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Σχετικά με το καθεστώς και την αρμοδιότητα του ΟΠΙ  -της Ειδικής Υπηρεσίας έκτακτης διαχείρισης- και τον διορισμό του προσωρινού διαχειριστή μπορείτε να δείτε στην απόφαση.

Στις αρμοδιότητες του προσωρινού διαχειριστή περιλαμβάνονται ενδεικτικά:

– η δόμηση και τήρηση αρχείου συμβάσεων ανάθεσης διαχείρισης των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας των μελών της ΑΟΔ.

– η δόμηση και τήρηση αρχείου τεκμηρίωσης των έργων των μελών.

– η οργάνωση της είσπραξης των δικαιωμάτων των μελών από όλες τις πηγές που υποχρεούνται να καταβάλλουν αμοιβή για τη χρήση των έργων των δικαιούχων πνευματικών δικαιωμάτων.

– η οργάνωση και διαχείριση  για την διανομή των εσόδων από δικαιώματα στους δικαιούχους – μέλη.

Να σημειώσουμε ότι με την Απόφαση μεταβιβάζονται στον ΟΠΙ τα χρηματικά ποσά που τηρούνται στους χωριστούς ειδικούς λογαριασμούς της ΑΕΠΙ , για να τα αποδώσει ο ΟΠΙ στους δικαιούχους.

Οπότε, τις επόμενες ημέρες θα ανοιχθεί κάποιος τραπεζικός λογαριασμός στην επωνυμία του ΟΠΙ, όπου θα αποδίδονται τα δικαιώματα, που απορρέουν από την δημόσια εκτέλεση των έργων.

Share this post